Найстарший в Україні олімпієць-велетень відзначає своє 79-річчя

Перший серед українських борців олімпійський чемпіон у важкій вазі (Рим, 1960) і найстарший в Україні олімпієць-велетень Іван БОГДАН - уродженець Дмитро-Білівки Казанківського району Миколаївської області - відзначає своє 79-річчя... 29 лютого, але традиційно його вітають 1 березня!

Також він - дворазовий чемпіон світу з греко-римської боротьби (1958, 1961), триразовий чемпіон СРСР (1958, 1959, 1961), заслужений майстер спорту СРСР, заслужений тренер України, підполковник запасу, педагог (викладав у Суворовському училищі, працював начальником футбольної команди, був директором армійської СДЮШОР, тренував дворазового олімпійського чемпіона О. Колчинського; нагороджений почесним орденом НОК України, орденом "За заслуги" ІІІ, ІІ ст.

Серед особистих здобутків "Івана Мудрого", як його називали за волю до перемоги та спортивний хист - перемоги над "легендами" греко-римської боротьби: Рагнаром Свенссоном (Швеція), Турманом (Туреччина), Вілфрідом Дітріхом (ФРН), Крісом Тейлором (США), Карелом Кубатом (ЧССР), Іваном Толмачовим (СРСР) та ін.

Став невинною жертвою "скандалу Едуарда Стрельцова", через що чи не вся збірна СРСР стала невиїзною на міжнародні змагання. По суті, римська олімпіада стала першою та останньою в кар'єрі нашого земляка.

До речі, Іван Гаврилович часто буває на Миколаівщині. Зокрема, підтримує стосунки зі школою греко-римської боротьби "Біотрон", як почесний гість чи голова суддівської колегії. Черговий візит до Миколаєва був 1-2.032010 року на всеукраїнських змаганнях на призи чемпіона-олімпійця на запрошення обласноі організації "Фронт Змін" (Vadim Merikov) та за підтримки легендарних українських борців: Сергей СамоуковСергей ЧерныйВалера Богдан.

Здоров'я Вам, чемпіоне!