Пляж «Стрілка» і його подруга - кишкова паличка (драма-феєрія на одну дію)

Купатись чи не купатись? (Л. Подерев'янський)

З давніх-давен, щороку, щоліта, щоосені, щозими, щовесни пліч-о-пліч живуть разом в мирі і злагоді пляж "Стрілка", що знаходиться при злитті Південного Бугу та Інгулу в славному місті Миколаєві і його подруга - кишкова паличка, яку раз в рік знаходять в акваторії "Стрілки". І нічого страшного. Най би жили вони спільно і ніхто їх би не чіпав. І ця історія могла би собі спокійно закінчитись геппі-ендом, як годиться з усіма подібними історіями про кохання. Та й врешті вона і справді так завершується, але лише для "Стрілки" та кишкової палички, і не завжди для людей.

З давніх-давен, щороку, щоліта приходять на ті береги дядечки і тітоньки з державних або міських сан-служб і виявляють їх разом - цих дивакуватих закоханих. І ні, зовсім не намагаються розлучити (адже ми знаємо, що справжню любов неможливо знищити) цю пару навпаки оберігають від інших людей, які все намагаються скупатися в тих смарагдових і прозорих водах річки, яку лагідно в славному місті Миколаєві прозивають "смердючкою". А що тут дивного? Літо же все таки. А чому обергіають? Бо потім, після купання, людям стає зле від контакту з кишковою паличкою. І вони хворіють на різноманітні супутні від того хвороби (мабуть тая зараза дуже ревнива). І добре, коли цей контакт завершується (пардоньте) звичайним розладом шлунку чи короткочасним поганим самопочуттям. Але бувають випадки і погірше. Все залежить від кількості кишкової палички та її концетрації, а також виду, тобто штаму. Корочше кажучи, ця бактерія може призвести до серйозних порушень в організмі. Якщо вміст кишкової палички у воді перевищує допустиму норму, це означає, що існує високий ризик заразитися кишковими інфекціями. Серед захворювань найчастіше зустрічається дизентерія. Однак можливі й інші хвороби: сальмонельоз, черевний тиф, а в окремих випадках - холера і вірусний гепатит А. А якщо в воді купаються ще й домашні тварини, що нерідкість на миколаївських пляжах то велика ймовірність захворіти на лептоспіроз чи підчепити ентеровірусну інфекцію. А тут вже справи серйозніші.

Тим не менше купання на пляжі "Стрілка" кожного року забороняють, як насправді і на багатьох інших миколаївських пляжах. Але от "Стрілка" потрапляє під заборону купання щоразу, як настає літній сезон. І концетрація кишкової палички на ньому перевищує норми в десятки, іноді сотні раз. Чому це стає актуальним в літню пору? Тому що оптимальна температура для розвитку та поширення кишкової палички - понад 30 градусів тепла.

Тож, а тепер давайте розберемся. Звідки в миколаївських ріках береться кишкова паличка? Та чому на пляжі "Стрілка" її концетрація влітку б'є всі існуючі норми та всі можливі рекорди. Трошки статистики. В 2011 році, згідно досліджень сан-служб, пікова кількість кишкової палички в прибережних видах "Стрілки" перевищувала норму в 500 раз..В 500!! Правда, вражає?...В минулому році в 30 раз і купатись було не рекомендовано. В цьому році купання на "Стрілці" та ще одному пляжі в Корабельному районі - "Чайці" просто заборонили не конкретизуючи в скільки раз паличка перевищила норму.

Звідки в миколаївських ріках береться кишкова паличка?

Взагалі інфекція, бактерії та інші мікроорганізми можуть потрапляти в ріку через стічні, грунтові води та стоки підприємств. Кишкова паличка - принцеса балувана. Вона з'являється у водах ріки в декільох випадках: якщо водойма слугує водопоєм великої рогатої худоби (цей варіант ми відкидуємо відразу бо на "Стрілці" я такої не помічав), якщо у водоймі присутнє сміття та інші відходи( миколаївські ріки звичайно не взірець, але точно не Ганг) і третє - вразі потрапляння в ріку фекальних вод (простіше кажучи - каналізації) Відкинувши перший та другий варіанти, причина стає зрозумілою.

У пошуках каналізації

Я певен, в Миколаєві десятки стоків у річку. Як каналізаційних, так і промислових. Вони є у кожному міському районі. Наприклад, у  Яхт Клубі, Північному, Корабельному районі, на Намиві) Але зацікавила мене саме "Стрілка", бо це найпопулярніший міський пляж. І купаються тут влітку щодня сотні людей (незважаючи на заборону) тому і розбиратись будемо виключно з нею. В районі пляжу я зафіксував, як мінімум 4-ри стоки. Спостерігав я за ними по можливості і з ранку, і в вечері, щоб переконатись у повній функціональності.

1) Поблизу Суднобудівного заводу ім. 61 комунара всім відомий сток води, який не бачив хіба що дуже неуважний. Вода  йде звідти постійно. На перший погляд (погляд не спеціаліста) це більше схоже на дощові води чи відпрацьовану воду с заводу, ніж на каналізацію, адже немає специфічного запаху та кольору. Тим не менше, щоб перевірити це потрібно проводити лабораторні аналізи. І що насправді зливається в Інгул достоменно невідомо.

Труба у безпосередній близькості до пляжу та знаходиться по-відношенню до нього вище за течією. Наголошу, що потік води невпинний.

2) невідомі труби, які врізаються в воду по ліву сторону понтонного мосту. Перевірити чи вони функціонують, звідки ведуть і чи взагалі зливається щось в воду, нажаль, не має можливості. Адже вони закриті. залишається лише гадати, які подаруночки нам готують всередині них.

3) А от вам кандидат на головного стовідсоткового забруднювача води. Ці труби, що знаходяться по-ліву сторону від Інгульського мосту, якраз виходячи безпосередньо на пляж, зливають каналізацію (це характеризує колір стоків та специфічний сморід). Робиться це хитро та секретно. Злив води відбувається не регулярно, а періодично. Переважно у вечірній час та на вихідні. Я стежив за цією трубою доволі довго і спочатку нічого дивного не зафіксував, але все зрозумів, коли прийшов туди ввечері. Зливають каналізацію в таку пору, щоб ніхто не цього не помітив. Нажаль в такій темряві і мій фотоапарат нічого відзняти не міг. Але якщо ви будете уважні, ви самі зможете це помітити. Адже каналізаційні викиди з цієї труби доволі тривалі і масштаби забруднення важко оцінити. Але зважте на те, що каналізаційні стоки потрапляють прямісіньку на прибережну територію "Стрілки" де купаються люди. Тому і не дивуйтесь, чому з року в рік пляж "Стрілка" б'є всі рекорди по кількості кишкової палички в його водах.

4) каналізація потрапляє в воду і з миколаївського слідчого ізолятору. Ця проблема давня як світ, але не вирішується жодним чином. Здається, миколаївські ЗМІ вже втомились писати про це каналізаційне джерело, яка зливається в ріку. Щоправда масштаби тут трошки менші. Але тим не менше.

Таким чином ми маємо, як мінімум 4-ри сумнівні зливи в ріку неподалік від пляжу"Стрілка" - центрального міського пляжу. Тож якщо вирішете там купатись, подумайте, а потім ще багато раз подумайте, щоб не вийшло, як у відомому творі класика:

"Купатись чи не купатись? (.......) То може,
не вагаясь, спустити враз штани та батерфляєм ....., аж поки
за буями в очах не потемніє? Ну а згодом? Про наслідки можливі
не подумать? Один лиш тільки раз і вже крадеться ....... зі своєю
усмішкою хижой. Простуда, геморой, чіряк на сраці, запльована
підлога, лікарі, від шприца гематоми і .......

Приємного відпочинку.

З повагою до всього живого, Лютий Єнот