В департаменті соціального захисту ОДА розповіли про права осіб, постраждалих від торгівлі людьми

Проблему захисту прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми обговорили 18 жовтня в ефірі телеканала ТАК-ТВ за участі начальника відділу по роботі з сім’єю департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА Зої Дмитрієвої.

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до відповідального підрозділу місцевої державної адміністрації (у Миколаївській області це управління соціального захисту населення, у м.Миколаєві – департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації) з заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів внутрішніх справ щодо захисту прав і свобод.

Особа, якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги; тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, що у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема, у зв'язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі; відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом; одноразової матеріальної допомоги у тому ж порядку; допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку тощо.

Зазначимо, що  цього року в Україні 160 особам встановлено статус постраждалих від торгівлі людьми. З них: 53 жінкам, 96 чоловікам та 11 дітям. На цей час найбільша кількість громадян, які попадають в ситуацію торгівлі людьми, потерпають від трудової експлуатації.

Згідно зі статистикою Мінсоцполітики найбільша кількість громадян, які потрапили у ситуацію торгівлі людьми, виявлена в Україні, це 51 особа, 38 осіб постраждали від торгівлі людьми в Росії, 18 – у Польщі, 10 – у Туреччині, 11 – у Казахстані та інших державах.

Наприкінці 2016 року великого розголосу набула справа так званих «кур’єрів-експедиторів», коли наших громадян втягують у злочинну діяльність, а саме під приводом роботи кур’єром-експедитором з перевезення малогабаритного багажу, вмістом якого виявляються наркотичні речовини. За незаконну діяльність українців затримують правоохоронні органи іноземних держав та позбавляють волі. Строк позбавлення волі сягає від 8 до 25 років. Такий вид торгівлі людьми найбільше поширений на території Російської Федерації, Бразилії, Тайланду та Малайзії. Загалом у місцях позбавлення волі перебуває понад 2000 українців. Мінсоцполітики докладає максимальних зусиль для надання допомоги у поверненні цих осіб на Батьківщину.