На Миколаївщині обговорили результати впровадження амбулаторних моделей лікування хворих на туберкульоз

14 грудня відбулося засідання круглого столу на тему «Результати впровадження амбулаторних моделей лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз», під час якого обговорено досягнення (кращі практики), бар’єри та перспективи впровадження амбулаторних моделей лікування хворих на МРТБ (РРТБ) з метою покращення якості  надання комплексних, інтегрованих медичних послуг, орієнтованих на потреби пацієнтів,  хворих на хіміорезистентний туберкульоз у Миколаївській області.

Розглянуто стан забезпечення амбулаторного лікування хворих на МРТБ (РРТБ) на первинному рівні надання медичної допомоги населенню, в тому числі дотримання календаря моніторингу лікування відповідно до вимог Протоколу. З’ясовано проблемні питання в організації моделей лікування на амбулаторному етапі в розрізі районів області та можливі шляхи їх вирішення тощо.

У заході взяли участь представники управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації, фахівці фтизіатричної служби області, заступники головних лікарів з медичної роботи центрів первинної медико-санітарної допомоги, представники громадських організацій.

Присутні заслухали змістовні доповіді щодо стану впровадження амбулаторних моделей лікування хворих на туберкульоз в Миколаївській області, результатів моніторингових візитів з питань організації амбулаторного лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз з урахуванням особливостей районів: можливості, перепони та ймовірні шляхи вирішення. Районні фтизіатри виступили з питань організації лікування хворих на ТБ на амбулаторному етапі: можливості, бар’єри та шляхи їх подолання

Учасники «круглого столу» мали змогу обмінятися досвідом роботи з означеного питання: впровадження пацієнт-орієнтованих амбулаторних моделей лікування хворих на ХР ТБ на первинному та вторинному рівнях надання медичної допомоги населенню у Новоодеському районі та їх вплив на результати лікування, моделі лікування хворих на хіміорезистентний туберкульоз на амбулаторному етапі у м. Миколаїв, аналіз причин недостатньої ефективності лікування.

Серед іншого, обговорено участь неурядових благодійних організацій у соціально-психологічній допомозі хворим на ХР ТБ, які не мають постійного місця проживання. А також участь Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста у процесі надання послуг, орієнтованих на потреби  хворих на хіміорезистентний туберкульоз. Координатор проекту Challenge TB окреслила основні напрямки співпраці та технічної підтримки проекту Challenge TB  у Миколаївській  області на наступний проектний  рік.