У Центрі розвитку місцевого самоврядування обговорили успіхи реформи децентралізації на Миколаївщині

У четвер, 18 січня, заступник голови ОДА Олександр Кушнір взяв участь у Дні відкритих дверей Миколаївського Центру розвитку Місцевого самоврядування.

Захід мав на меті ознайомити громадськість зі станом впровадження реформи децентралізації в Миколаївській області.

Так, завдяки плідній консультативній роботі Миколаївської облдержадміністрації, Центру розвитку Місцевого самоврядування та експертів програми USAID «DOBRE», в області вже створено 29 об’єднаних територіальних громад, з яких у 28 відбулися перші вибори голови громади й депутатів. В 14 районах з 19 існують ОТГ.

За національним рейтингом всіх областей щодо формування ОТГ, який проводить Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Миколаївська область займає почесне 8 місце. Ці результати свідчать про те, що жителі області повірили в реформу децентралізації.

«Реформа децентралізації є однією з пріоритетних для облдержадміністрації, це принципова позиція голови ОДА Олексія Савченка.  І наразі децентралізація на Миколаївщині вже не знаходиться на початковій стадії чи на стадії розвитку як у 2015-2016 роках, а досягла значного прогресу», - зазначив Олександр Кушнір.

При цьому від підкреслив, що громади мають вірно використовувати ті інструменти, які їм надає децентралізація.

«У минулому році за рахунок децентралізації громади отримали додатково більше 300 млн грн.Це без врахування більше 90 млн грн – інфраструктурної субвенції, яка виділялася з державного бюджету. Тобто, реформа децентралізації надає суттєвий ресурс. Однак, не всі громади вміло скористалися додатковими ресурсами, не змогли ефективно задіяти наявні фінансові інструменти, тому частина коштів була повернена. Подальший розвиток реформи децентралізації повинен змінюватися від кількісних підходів до якісних. Наразі Миколаївською облдержадміністрацією розробляється значна кількість механізмів підтримки громад, один із них – мікропроекти.  Сподіваюсь в цьому нас підтримають і депутати обласної ради», - сказав заступник голови ОДА.

Відповідаючи на запитання присутніх представників громад та ЗМІ, Олександр Кушнір роз'яснив особливості функціонування громад, отримання ними субвенції та її спрямування на соціально важливі для населення проекти, акцентувавши, що голови громад повинні, в першу чергу, зважати на потреби людей. Окремо заступник голови ОДА відзначив важливість роботи над створенням сприятливого клімату для функціонування на території громад підприємств, що дозволить створити додаткові робочі місця та покращить економічну ситуацію в громаді.

Пам’ятаймо: головна цінність громади – це люди!