Ставлення миколаївців до 7 об’єктів культурної спадщини міста: результати опитування

3 квітня було розпочато опитування серед жителів Миколаєва, яке мало на меті дослідження ставлення мешканців до 7 об’єктів культурної спадщини міста. Цими 7-ма об’єктами стали: Вежа Шухова, Миколаївська обсерваторія, городище «Дикий сад», комплекс «Офіцерське зібрання», комплекс «Старофлотські Казарми», Маріїнська гімназія, Будівля колишнього будинку культури будівельників.

Минулого тижня представник Міланського університету Марко Боффі представив статистичні результати. В опитувані взяло участь 1849 осіб (85% яких наразі перебувають у місті). Середнім показником приналежності містян до Миколаївської громади склало 46.53 % -54.4%. Про це повідомляє Агенція розвитку Миколаєва.

«Ми проводили подібні анкетування в нашому місті, Мілані, і там показник був трохи менше 40%. Отже, люди (прим. Миколаєва) відчувають приналежність до міської громади, мають сильні почуття», – відзначив Марко Боффі.

Найвищий показник прихильності до культурного об’єкта, згідно дослідження, має Миколаївська обсерваторія. На другому місці – Старофлотські казарми. Під час презентації також було наведено й інші статистичні показники, які показували рівень психологічного ставлення містян до культурних пам’яток.

«Тож результати дослідження показали, що у миколаївців є сильні почуття прив’язаності до культурних об’єктів, які навіть не функціонують у сьогоднішній час. Тому коли ми думаємо про відновлення міста, треба ще думати про реставрацію простору довкола цих об’єктів», – підсумувала Барбара Естер Адель Піга.

Отримані дані стануть основою для проєктних рішень в рамках стратегії «Build Back Better» для Миколаєва.

Трансляція результатів опитування в межах проєкту UN4UkrainianCities є у відкритому доступі.

Нагадаємо, що дана ініціатива розроблена Міланським політехнічним інститутом, Міланським університетом, Фондом «Трансформація транспорту» та Фондом OneWorks, також є частиною фестивалю «Новий європейський Баугауз» (Satellites Events 2024) і має на меті сприяти діалогу між зацікавленими сторонами, які беруть участь у процесах міської трансформації в Миколаєві.