Що можна почути в миколаївських маршрутках? Огляд водійських плейлистів

Що можна почути в миколаївських маршрутках? Огляд водійських плейлистів

Ще в серпні в Миколаєві заборонили водіям слухати музику в маршрутках. Офіційно таке рішення виніс виконком. Але що ж, як ви думаєте, чи дослухались до нього маршрутники? Ті, хто добираються зранку на роботу саме маршрутками, дадуть однозначну і безапеляційну відповідь - НІ. Та й сумнівів, що перевізники просто проігнорують це рішення виконкому не виникало. Власне, хто ж це контролюватиме? Але, правду кажучи, я особисто бачив, як деякі робили зауваження водіям і ті робили музику менш гучно. Але потім все це розпочиналось наново, як тільки дуже прискіпливі пасажири виходили. Відразу зазначу, що я в цьому питанні дотримуюсь нейтралітету, адже у вухах майже завжди навушники з улюбленою музикою, тому особливого дискомфорту особисто я не відчуваю. Навпаки, трапляються круті водії, які слухають радіо "Rocks", тому іноді добиратися маршрутками навіть веселіше. Але музика в маршрутках лунає, звісно, різна. І от мені спала на думку чудова ідея дослідити найпопулярніші пісні, які слухають наші водії. Я принципово понад місяць їздив без програвача і слухав все, що лунало в салоні машин. І не тільки вижив, і навіть не оглух, а й от зараз готовий поділитися з вами спостереженнями. Звісно, багато чого залежить від того, яке радіо слухає водій. Але все ж багато хто слухає власну музику на флешках чи навіть на касетних магнітофонах. Так-так, не дивуйтесь, я бачив і таке. Тому в принципі рейтинг найпопулярніших композицій миколаївських маршруток можна скласти. Отже, що в мене вийшло. Якщо ви спитаєте, яке радіо найчастіше слухають миколаївські водії, то ви і самі здогадаєтесь) Це, звичайно, радіо "Шансон" та радіо "П'ятниця". Мені важко визначити, яке з них отримує гілку першості, адже десь приблизно, це рівні шанси. Третє місце - радіо "Мелодія". Далі цілий калейдоскоп різноманітних радіостанцій, які я не дуже запам'ятовував. А тепер розпочнемо наш парад зоряних пісень. 

1. Статистика показує, що найпопулярніша пісня миколаївських маршрутників на всі віки, це Михаїл Круг - "Владимирский централ" - це рекордні 14 прослуховувань за місяць. В середньому мені довелося чути її 2-чі на тиждень. Здебільшого завдяки радіостанціям. Але можу назвати точно принаймні 2 маршрутки, де пісня звучала у записі. І окрім Мішки Круга в репертуарі був цілий добірний набір різних тематичних тюряжних пісень. За цей час, що я проводив це дослідження, я запам'ятав багато корисної інформації. Наприклад, що "не очко обычно губит, а к 11 туз". На загадкову фразу пролив світло "гугл"- виявляється це гра така картярська. Але Круг вкладав туди інший сенс, пояснюють в інтернеті. Розбиратися який, я не став. 

2 місце - теж Михаїл Круг - "жиган-лимон, парнишка симпатичный, бывало по карманчикам шманал". Ось так їдеш в переповненому "56", де люди напхані, як шпроти в консервній банці і сподіваєшся, щоби якийсь жиган-лимон не "пошманав" в твоїх кишенях. А випадки такі в миколаївських маршрутках - не рідкість. Водії прослуховували цю пісню 12 разів за місяць.

Отже безперечне лідерство в плей-лісті миколаївських маршрутників займає Михайло Круг і дві його "блатняцькі" пісні. Словом, щось тай тягне миколаївських водіїв до цієї бандитської романтики. Чи їх бурхливе минуле, чи може це якась професійна "родзинка". Чом би й ні?

3 позиція - теж відома всім миколаївцям композиція - "Натали" у виконанні друга миколаївських бізнесменів Григорія Лєпса. Її слухали 9 разів, закликаючи невідому жінку Наталю, "втішити їх печалі".

4 позиція - 6 разів за місяць Шафутинський попереджав миколаївських водіїв, що "говорила мама, не ешь с ножа - будешь злым". Але як стає відомо далі з контексту, сам Шафутинський маму не слухав, а якби послухав - то жив би краще. 

5 сходинка - 5 прослуховувань. Ділять між собою відразу декілька виконавців: Григорій Лєпс, який всім повідомляє, що в нього на столі "рюмка водки", Дзідзьо з піснею " Я і Сара-кльова пара", і неочікувано для мене - Скрябін "Місця щасливих людей".

Не набрали 5 прослуховувань, але були близькі "воровайкі", "Віктор Петлюра" (до речі я нещодавно дізнався, що є ще такий персонаж, якого звуть Андрій Бандера, теж шансон виконує), Костянтин Меладзе, Філіп Кіркоров і так далі (далі йде довжеленний список різної вітчизняної та зарубіжної попси)

Як бачите, ось такий списочок вималювався. Висновок - це лише підтвердження істини, що маршрутники найбільше полюбляють "шансон". І по-друге, що вимога виконкому про заборону відтворення музичних творів в маршрутках, не всюди виконується (по-правді сказати, траплялись машини, де нічого не грало).

Розумію, що експеримент не дає повну картину. Адже тут важливо охопити побільше маршрутів і маршруток. Я був обмежений маршрутами 16, 8, 56, 62 та 21. Але почутого за цей місяць мені вистарчило з головою, більше я таких експериментів не проводитиму, так і знайте. Але це все справа смаку, звичайно. Загалом, щоби зрозуміти, що відбувається в Миколаївських маршрутках, достатньо подивитись ось цей кліп Скрябіна.

Скрябін - Маршрутка. Відеокліп (HD).

П.С.: З приємного! Дуже здивувало, що деякі з маршрутників слухають гурт "КІНО". Але це не стосується якоїсь однієї композиції, тому я це і не виносив в загальний рейтинг.

 

З повагою до всього живого, Лютий Єнот