«Це не Гардовий острів». Енергетики намагаються виправдати свій намір затопити Бузький гард

«Це не Гардовий острів». Енергетики намагаються виправдати свій намір затопити Бузький гард

Острів Клепаний, який може остаточно зникнути внаслідок підняття рівня води в водосховищі, зовсім не той легендарний Гардовий острів, де розташовувався козацький гард. Тому він і не несе ніякої історичної цінності. Про це розповіли під час круглого столу, який проходив на території електростанції, самі енергетики. Так начальник управління капітального будівництва Ташликської ГАЕС Павло Вірич заявив, що в них є документи які це підтверджують. Натомість Гардовим островом називали острів Великий, який, вважають енергетики, лежить вище по течії і затопленню не підлягає.

Павло Вірич

Хоча, які відомо, ця думка доволі сумнівна, адже більшість українських істориків та краєзнавців вказують, що Гардовий острів - це сучасний Клепаний. Таким чином, у екологів, що були присутні на круглому столі, з'явилась підозра, що енергетики просто виправдали свої дії по затопленню цього об'єкту.

П.В.: У нас есть документы, которые говорят, что ни один объект в зоне затопления не принадлежит перенесению. Нет таких памятников в зоне затопления. Мы склоняемся к тому, что это Великий (авт. - остров) - Гардовый.

До того ж, якщо рівень води у водосховищі піднімуть до мітки 20,7 метрів це спричинить затоплення лише 1% території Національного парку "Бузький гард", - знову намагались довести свою точку зору енергетики. А інша територія "Бузького гарду" залишиться незайманою. Піднімати рівень води, на їх думку, просто необхідно. Вони розповідають, що рівня води, який пропускається наразі гідроелектростанцією, не вистачає. Для нормального функціонування їм потрібно 46 млн. кубів. 

П.В.: С 2012 года Николаевское управление водных ресурсов озабочено снижением стока по реке Южный Буг. В летний период при минимальном расходе в Александровке в 17 кубометров в секунду, у нас расход доходил до 4 метров кубических в секунду. 

Про те, що намір підвищити рівень води порушує цілу низку законів України розповів Сергій Колєсніков - представник ВЕА "Зелений світ". 

Сергій Колєсніков

По-перше, він відзначив, що законом регулюється об'єми водосховища, які може містити річка. І наразі, за його підрахунками, цей об'єм після першого підняття води, вже порушено. Якщо рівень і далі підніматимуть - це спричинить екологічні проблеми. 

С.К.: Для Південного Бугу об'єм зарегульованого сховища ставками вже зараз становить 1,6 млрд. куб. м. Коли як стік розрахункового періоду складає 1,3 млрд.куб. м. Тобто межа допустимої зарегульованості стоку річки і без Олександрівського водосховища перевищено. І це дані ще 1997 року. Тобто ще в 1997 році, коли ви казали, що підняли рівень більше 8 метрів ви вже порушили закон. Ви зарегулювали річку більше ніж вона може винести. 

 

Сергій Колєсніков відзначив ще одну цікаву річ, що закон цей був порушений двічі. Другий раз в 2016 році, коли рівень води підняли до відмітки 16 метрів - затопили 37 гектар національного парку "Бузький гард". Більше того, факти протизаконного захоплення земель заповідного фонду доведені на рівні Верховного Суду України. 

На що Павло Вірич розповів, що ці землі вилучили з компетенції Національного парку і вони належать Південноукраїнської станції. 

Сергій Колєсніков продовжив дискурс і відзначив, що ніякого законного права підіймати рівень до відмітки 20,7 у енергетиків немає. Та й від цього підняття, Миколаївській області води більше не стане і енергетики лише виправдовують свої злочинні дії.  

Нагадаємо також, що

«Энергоатом» намерен затопить часть национального парка «Бугский гард»

Николаевец показал зимнюю красоту Бугского Гарда

В Миколаєві пройшли зібрання на підтримку «Бузького гарду»