Рятувались від війни: дитяча школа раннього розвитку переїхала з Миколаєва до Одещини

Рятувались від війни: дитяча школа раннього розвитку переїхала з Миколаєва до Одещини

Дитяча школа раннього розвитку "Дітвора" переїхала з Миколаєва до міста Южне Одеської області. Через війну довелося поміняти п’ять великих класів для занять на два. Зараз в школі навчаються понад 50 дітей з різних міст України. Як відбувався переїзд та чому навчають дітей, дізнавались журналісти Суспільного.

За словами директорки школи раннього розвитку Юлії Сурант, відкриття "Дітвори" було мрією родини, яка здійснилась сім років тому, 1 жовтня 2015 року.

"Те що наша освіта дає – це зовсім не те трошки, тому ми вирішили відкрити нашу "Дітвору" в Миколаєві. Спочатку у нас були тільки ранній розвиток, англійська мова і підготовка до школи, але наші діточки захотіли бути у нас подовше й у нас був міні дитячий садочок", — розповіла директорка.

У Миколаєві в школі було п'ять класів для занять. На Одещині поки — два. Всього є три викладачі, адміністраторка та логопед. Всі вони також переселенці з Миколаєва, пригадує вихователька школи раннього розвитку Ольга Резконік

За словами виховательки, урок триває 55 хвилин, проводять їх два рази на тиждень. Кожного тижня на нову тему. На заняттях діти вчаться правильно тримати олівець, розвивати дрібну моторику, тренувати пам’ять, вивчають віршики, працюють з цифрами.

"Це кабінет номер один. Тут займаються діточки, які молодшого віку, ранній розвиток до п'яти років. До речі, зараз там проходить урок з логопедом. У нас є логопед, вона також з Миколаєва. Такий невеличкий кабінет, ми тут все самі робили, тут були лише голі стіни, підлога, навіть, двері ставили. Все своїми силами, що привезли з Миколаєва, що закупляли, - розповіла адміністраторка школи Анна Маковієнко. - Другий кабінет у нас призначений для діточок старшого віку — це підготовка до школи, також репетиторство для школярів. Також у нас є спеціальні окремі програми для школярів. Тут у нас є обладнання: телевізор, ноутбук для онлайн навчання", — розповіла Анна Маковієнко.

У школі займаються діти з Южного та переселенці з різних міст України. Серед них трирічний Матвій з Миколаєва.

"Буквально це у нас п’яте заняття. Матвію подобається — це головне. Зараз дуже зручно, бо планую іти на роботу і потрібно дитину якось займати. Він зараз ходить погодинно, одну годину на добу. Але вони планують робити уроки по три години і це буде зручніше", — поділилась мама Матвія Дар‘я Студінська.

За словами адміністрації школи раннього розвитку, після закінчення війни школу планують залишити в Южному, а також повернути до Миколаєва.