«Війна, що триває»: миколаївців запрошують на виставку до музею «Підпільно-партизанського руху»

«Війна, що триває»: миколаївців запрошують на виставку до музею «Підпільно-партизанського руху»

Музей "Підпільно-партизанського руху на Миколаївщині в 1941-1944 роках" відновив свою роботу в лютому 2023 року. Станом на 25 березня в закладі для відвідувачів доступна виставка, присвячена річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, що має назву "Війна, що триває". В експозиції представлені залишки російських боєприпасів, устаткування, документація армії РФ тощо.

Про це кореспондентам Суспільного розповів директор музею Віктор Погромський.

За словами Віктора Погромського, у музеї станом на березень представлені артефакти, що пов’язані із російсько-українською війною.

"Це устаткування, документи, наочні приклади того, чим нас бомбили, що вибухало. Наприклад, у нас є залишки снарядів артилерійської установки "Піон", зенітно-ракетної системи С-300, від дронів-камікадзе "Shahed-136", що атакували Миколаїв", — говорить директор закладу.

Зі слів директора музею, один з експонатів коштує, як новий автомобіль.

"Ті хто прийде, впізнають це російське військово-цивільне устаткування, що залишили на бурятських позиціях. Його можна відновити й буде працювати. І там ми знайшли цікаві фотографії окупантів", — каже директор.

Експонати для виставки зібрали з ініціативи співробітників закладу та волонтерів.

"Передавали експонати місцеві жителі, фермери, колеги. До того ж ОВА передала свою колекцію для того, щоб посилити наш фонд. Тому це була колегіальна справа і природним наслідком нашої діяльності. Складно порахувати кількість експонатів представлено на виставки, але це сотні", — розповів Віктор Погромський

Зі слів директора, експонати постійно додаються.

"Наприклад, у нас певний "пантеон нагород ЛНР та ДНР", із кумедними екземплярами – "70 років участі "ЛНР" у Великій вітчизняній війні", як її називають, це на кшталт медалі "За взяття Марса", — говорить Віктор Погромський

Директор розповідає, музей відвідує різна аудиторія – від миколаївських школярів до іноземців.

"Ми співпрацюємо з Асоціацією учасників АТО, військовими, бойовими підрозділами, постійно накопичуємо спадщину сучасної війни. Наш музей може стати осередком зустрічей і збиранням інформації щодо військових дій, що точились на Миколаївщині", —розповів Віктор Погромський.

Виставку можна відвідати з понеділка по п’ятницю — з 9:00 до 16:00. Вона працюватиме безстроково та поповнюватиметься, додає директор музею.