«Є бачення Миколаєва як Данії на Чорному морі», — Посол Данії в Україні про відбудову міста

«Є бачення Миколаєва як Данії на Чорному морі», — Посол Данії в Україні про відбудову міста

Обсяг цивільної та військової допомоги, яку Данія надала Україні від початку повномасштабного вторгнення росії, сягнув 1,5 млрд євро. Більш як 60% гуманітарної допомоги Данії направляється в Миколаїв і Миколаївську область. Бо за закликом президента Зеленського Данія взяла шефство над відбудовою Миколаївщини.

Докладно про допомогу регіону розповів Олє Егберг Міккельсен, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данія в Україні на щорічному форумі видавництва «Юридична практика» Business & Legal Infrastructure Forum, повідомляє видання The Page.

Олє Егберг Міккельсен зазначив, що Данія вважає себе дуже близьким партнером України як у політичному, так і у військовому та фінансовому плані.
Він нагадав, як 22 березня 2022 року президент Зеленський звернувся онлайн до парламенту Данії та попросив, щоб Данія взяла шефство над відбудовою Миколаєва та області. У своїй промові він підкреслив, що Миколаїв — місто корабелів, а оскільки Данія має досвід кораблебудування, це партнерство виглядає природним.

За словами посла, від початку цю ідею в Данії не сприйняли з великим ентузіазмом. Але прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен після візиту до Києва та зустрічі з президентом Зеленським ухвалила рішення таку допомогу надати.

Олє Егберг Міккельсен розповів, що Данія почала співпрацю з Миколаївщиною влітку минулого року, коли Миколаїв ще перебував під постійними обстрілами. Для розуміння ситуації звернулися до мера Олександра Сенкевича, очільника Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма й спитали, що саме потрібно та з чого можна почати.

Першим завданням, за словами посла, стала підготовка міста до зими. Тоді через постійні обстріли в багатьох будинках були пошкоджені вікна, мешканці Миколаєва були позбавлені доступу до питної води, адже був перерізаний водогін, який ішов з окупованого Херсона.

Тоді зусиллями українських партнерів і данських гуманітарних організацій допомогли встановити 70 пунктів питної води — свердловин зі спеціальною технологією очищення. А щоб ладнати вікна й дахи в пошкоджених будинках, закупили величезну кількість фанери та інструментів.

Коли після звільнення Херсона безпекова ситуація в Миколаєві значно покращилася, Данія допомагає відновлювати інфраструктуру й навчальні заклади.

Олє Егберг Міккельсен зазначив, що для запобігання корупції всі закупівлі для Миколаївщини відбуваються прозоро через міжнародні організації. За словами посла, таким було побажання мера Сенкевича.

У січні 2023 року прем’єр-міністр Данії відвідала Миколаїв, де зустрілася з мером, очільником області та президентом України. Відповідь на її запитання, яким має бути наступний крок, була одностайною: тепер треба відновлювати економіку, створювати робочі місця, допомогти підприємствам ставати на ноги й давати їм можливість сплачувати податки.

- Ми підтримуємо відродження промисловості. На порядку денному є томатне виробництво — галузь, яка активно працювала й працює в області. Зокрема, Данія допомагає компанії, яка не могла отримати кредити в українських банках через близькість до фронту. А данська державна експортно-кредитна агенція надає гарантії українським компаніям, навіть тим, які перебувають неподалік від лінії фронту для того, щоб вони мали кошти на відновлення, — розповів Олє Егберг Міккельсен.

Олє Егберг Міккельсен також повідомив, що зараз розробляється генеральний план міста Миколаєва з урахуванням досвіду данських міст із дружніми умовами для пішоходів, велоінфраструктурою тощо.

Ця робота складна, вона триватиме роками, але є бачення Миколаєва як Данії на Чорному морі, і я сподіваюся, що ця візія справдиться, — зазначив Міккельсен.

Поки що така мета виглядає важко досяжною. Адже й до повномасштабного вторгнення Миколаїв мав імідж одного з найбільш депресивних обласних центрів України. Але, можливо, системна підтримка Данії стане для Миколаєва конкурентною перевагою.

Відповідно до укладеного 7 березня 2023 року меморандуму про партнерство, ключові напрямки співпраці Данії з Миколаївщиною є такими:

  •  інфраструктура;
  •  ефективне врядування;
  •  морська галузь;
  •  транспорт;
  •  міське планування;
  •  розвиток малого та середнього бізнесу;
  •  «зелений» перехід;
  •  молодь і культура.

Як повідомив Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури, 3 липня відбулося засідання Керівного комітету для координації партнерства Данії, Миколаєва та Миколаївської області щодо відбудови регіону, де визначили пріоритети відбудови області та конкретні проєкти, які буде реалізовано найближчим часом.
Як зазначив Кубраков, партнерство України й Данії у відбудові Миколаївщини є одним з яскравих прикладів міждержавного порозуміння, швидкого ухвалення рішень і залученості в процес.

Проте, за словами Олє Егберга Міккельсена, не всі міста мають таких партнерів, що може призвести до нерівномірного розвитку регіонів.

Він додав, що заохочує інші країни долучатися до партнерства з українськими містами і сподівається, що приклад Данії стане для них надихаючим.