До краєзнавчого музею у Миколаєві передали рідкісну добірку газет

До краєзнавчого музею у Миколаєві передали рідкісну добірку газет

Родина Малиновських, яка мешкає у приватному будинку по вулиці Молодогвардійська, вирішила навести лад на горищі. Серед дуже «потрібних» речей були знайдені 4 газети «Південна правда» від 8, 9, 10 і 11 лютого 1940 року. Відповідальні люди передали свою знахідку до нашого краєзнавчого музею.

Про це повідомляє Миколаївський обласний краєзнавчий музей.

Виходила газета кожного дня. З понеділка по суботу мала дві сторінки, а у неділю - чотири.

«Про що ж писали в той час? На першій сторінці друкували Укази Президії Верховної Ради СРСР, писали про присвоєння звань Героя Радянського Союзу громадянам країни, вибори партійних органів, підготовку до посівних робіт, переможців стахановського руху. На другій сторінці була рубрика «Партійне життя», писали про закордонні новини, військові дії у Китаї, новини з Західного фронту, стан у «біло – Фінляндії».

Пропонуємо опис цікавих, на наш погляд, заміток:

- Риболовецькі колгоспи займалися підлідним ловом, за зиму вони повинні були виловити більше 5,5 тис. центнерів риби. У цій справі було зайнято майже 1000 рибалок.

- Стаття з цікавою назвою «Большевистской весне – сытых и здоровых лошадей». Виявляється, у той час бракувало тракторів і будь-якої сільгосптехніки, тому активно використовували коней та волів. Тут пишуть про колгоспи, в яких погано годують тварин й вони не готові до посівних робіт.

- Писали про миколаївські школи, наприклад, у школі №37 8 – А клас був серед відстаючих, мав 54% успішності, а через чуткий більшовицький підхід педагогів до кожного учня показник став 74%. Цитата: «Вот один из примеров, Ученик Хаскин считался неисправимым. Все привыкли к недисциплинированности этого ученика. Но вот «недисциплинированного ученика» вызвал к себе и долго с ним беседовал классный руководитель Христенко. Выслушав справедливые замечания, Хаскин дал слово, что впредь не будет служить плохим примером товарищам…». І усе в такому дусі.

У кожному номері можна прочитати афіші про концерти, вистави Миколаївського облтеатру: Н. Вирта «Заговор», Шолом Алейхема «Тевье-Молочник», Лопе де Вега «Собака на сене». У звуковому театрі ім. Ілліча демонструвався звуковий фільм «Ошибка инженера Кочина», а у кінотеатрі ім. А. Марті - художній фільм «Патриот».

Останніми друкували об’яви про пошук робітників на підприємства міста. У номері від 10 лютого читаємо про те, що артілі «Металопромкомбінат» терміново потрібні зам. головного бухгалтера, технік- нормувальник, інженер з холодної обробки металу, слюсарі, токарі тощо. І таких об’яв 5 – 6 у кожному номері.

Співробітники вдячні родині Малиновських і усім небайдужим миколаївцям, які передають до музею артефакти та сприяють збереженню історії нашого краю.