Проєкти енергоефективності, які реалізуються на Миколаївщині під час війни

Проєкти енергоефективності, які реалізуються на Миколаївщині під час війни

Радник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації з питань енергоефективності Дмитро Колосовський розповів про найважливіші проєкти, які реалізуються на території Миколаївської області в умовах повномасштабного вторгнення.  

Серед них – модульні котельні, гібридна сонячна електростанція, киснева станція та когенераційна установка.

«Ці проєкти експериментальні та будуть впроваджуватися на інших обʼєктах області. Я впевнений, що завдяки їм регіон буде більш енергоефективним та енергонезалежним», – сказав він.

Так, за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) у Первомайську реалізується встановлення 17 модульних пелетних котелень на базах шкіл та дитячих садочків.

За словами Дмитра Колосовського, переходячи на пелетні котельні громада зможе зекономити мінімум вдвічі на тарифах з опалення.

«Котли виробляються у Запоріжжі за польською ліцензією та працюють на різних видах палива. Першочергово, ми орієнтуємось на паливні пелети місцевого виробництва. Таким чином вдасться зекономити кошти на опалені та дати розвиток місцевим виробникам», – зазначив він.

Медичні заклади також не залишилися осторонь від ініціатив розвитку. Так, у Вознесенську впроваджується інноваційний проєкт – когенераційна установка для потреб живлення об’єктів критичної інфраструктури. Вона забезпечить виробництво електроенергії для потреб лікарні, водоканалу та інших абонентів. Одночасно з цим  установка вироблятиме й тепло, сприяючи економії ресурсів.

Як зазначив радник начальника ОВА, це перший пілотний проєкт у Миколаївській області. Завдяки партнерам МОМ такі модулі різної потужності цьогоріч планують встановити на обʼєктах Миколаївоблтеплоенерго та Миколаївводоканал для безперебійного тепло- та водопостачання у місті й області.

У Миколаєві на базі однієї з лікарень вже працює киснева станція, яка забезпечує й потреби інших медичних закладів. Обладнання, яке надало Королівство Данія, монтували у 2022 році під час активних обстрілів регіону. Станція повністю автономна й може працювати при наявності електричної енергії.

Ще одним вагомим досягненням є будівництво гібридної сонячної електростанції в області. Наземна частина буде живити модульну лікарню, а дахова – інші корпуси закладу. Станція має запас енергії в акумуляторах, які живитимуть лікарню навіть у період блекаутів.