У селі Тернові Поди на Миколаївщині після обстрілів пошкоджено 90% будинків

У селі Тернові Поди на Миколаївщині після обстрілів пошкоджено 90% будинків

Жителька деокупованого села Тернові Поди, що на Миколаївщині, в травні повернулася до свого будинку, в якому впродовж 9 місяців проживали російські військові. Євдокія разом із чоловіком самостійно відновлюють своє помешкання. До повномасштабної війни у селищі проживало 56 людей станом на 26 липня повернулося шість.

Про деокуповане село жителька Тернові Поди Євдокія розповіла кореспондентам Суспільного.

"Жило в нас тут 56 людей, 20 будинків виходить, переважно фермера та пенсіонери, бо в нас тут землі багато, люди робили на своїй землі, багато корів було в кожного, своє господарство було, але з цією ордою руською немає нічого",— розповідає Євдокія.

Жінка говорить, що вже у лютому 2023 року люди бажали повернутися до своїх домівок, але село було повністю зруйноване. Жодної допомоги не отримували, а розмінування проводили лише на словах. Електроенергію підключали тільки до будинків, де мешкали люди.

"Он хата стоїть, казали розмінували, але не розмінували, прийшли сапери, поверхово пройшлися і поїхали. Дороги розмінували й все, а за хати вони казали, що треба повернутися і будуть розміновувати",— розповідає Євдокія.

За словами жителька села, тим, хто повернувся, під'єднали електроенергію приблизно у липні. Однак, до самого житла світло не під'єднане, лише до лічильників, оскільки всі будинки зруйновані, під час дощів все протікає. Щоб уникнути небезпеки, електрики порадили дочекатись перекриття будинків й потім звернутись за перевіркою проводки та остаточним підключенням.

Поблизу з будинком жінки були позиції російських військових, розповідає Євдокія. Там і досі залишились снаряди.

"Ось дивіться, тут їхня позиція була і це скільки писали, аби розмінували. Ось згоріло-стріляло, ось вибухівка, ось прям в кущах, подивіться скільки там снаряді",— говорить Євдокія.

У будинку Євдокії російські військові вирили бліндаж. Жінка говорить, всі кімнати були засипані землею.

"Вони все у хаті поламали, кинули тут, дощі тоді два місця були, воно все тут перегнило, ми приїхали, нічого немає. У ванній було повно землі, понакидали, бо надвір вони не ходили, не носили, бо наші стріляли, а вони боялися",— розповідає Євдокія.

Селище Тернові Поди впродовж дев'яти місяців 2022 року перебувало під окупацією російських військових, розповіла староста села Наталія Чепик.

Будинки пошкоджені та зруйновані на 90 відсотків.