У Миколаєві розповіли про зміни в порядку призначення виплат для ВПО

У Миколаєві розповіли про зміни в порядку призначення виплат для ВПО

У Миколаєві проживають майже 40 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Це люди, які за період повномасштабної війни зареєструвалися та отримали відповідні документи в міських управліннях соціального захисту, - розповів директор департаменту праці та соціального захисту міськради Сергій Василенко в ефірі ТРК «МАРТ».
 
Він додав, що до лютого 2022 року в місті були зареєстровані 5,5 тис. ВПО.
 
Більша частина людей приїжджає з Херсонщини та деяких районів Миколаївської області.
 
11 липня 2023 року Уряд прийняв постанову «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО.
 
Сергій Василенко прокоментував - згідно з документом, із 1 серпня виплати автоматично продовжать для всіх, хто отримує допомогу зараз. Громадянам для продовження виплат ніяких додаткових дій вчиняти не потрібно.
 
Втім, є винятки: люди, які перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально; ті, хто повернулися до покинутого місця проживання. Крім того, виплати не продовжуватимуться особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.
 
Також із 1 вересня розпочнеться період так званої «верифікації». Міністерство соціальної політики разом з іншими відомствами здійснюватиме перевірку: якщо майновий стан громадян дозволяє здійснювати крупні покупки, як то автомобіль, квартира та ін., або мають депозит у банку на суму понад 100 тис. грн, виплати допомоги для цих категорій теж припиняться. Детальніше можна ознайомитись за посиланням
 
Сергій Василенко звернув увагу, що при оформленні ВПО з 1 серпня, допомога на родину буде виплачуватись одному з членів сімʼї, уповноваженій особі.