У Миколаєві зафіксовано 86 випадків захворювань на гепатит: куди звертатися за допомогою

У Миколаєві зафіксовано 86 випадків захворювань на гепатит: куди звертатися за допомогою

У Миколаєві хворим на гепатит під час повномасштабної війни Росії проти України безоплатну допомогу надають в інфекційному відділенні п'ятої міської лікарні та в обласній інфекційній лікарні. За перше півріччя 2023 року в місті було зафіксовано 86 випадків захворювань.

Про це кореспондентам Суспільного розповів заступник начальниці Управління охорони здоров'я Миколаївської міської ради Віктор Фаюк.

За словами Віктора Фаюка, для запобігання захворюванням проводяться профілактичні щеплення.

"За шість місяців у нас виконання плану — 92 відсотки. Що стосується людей старшого віку і дітей від одного до трьох років, то план щеплень виконано в цьому році на 85 відсотків. Що стосується гепатиту A — його в календарі щеплень немає. Але певна вакцина є в наявності. Її можна придбати", — говорить Віктор Фаюк.

В обласній інфекційній лікарні отримують допомогу — ліки прямої дії в основному люди з хронічними гепатитами, розповідає лікар-інфекціоніст Станіслав Титовський.

"95-98 відсотків ми виліковуємо. Це про гепатит С. На жаль, не така радісна картина по гепатиту В. Сьогодні ліків, які дозволяють надійно вилікувати – немає. Ми лише блокуємо вірус. Це також немало. Лікуємо в основному 3 місяці – 1 таблетка вдень. Іноді є трохи інші схеми, іноді вони трошки складніші", – додає Станіслав Титовський

Приймають хворих з усієї області та з інших регіонів України.

"Десь у нас проходить півтори-дві сотні (людей – ред.) в місяць. За пів року це, може, десь півтори тисячі", – каже лікар-інфекціоніст.

Про методи боротьби з хворобою розповідає медичний директор міської лікарні № 5 Сергій Матвієнко.

"Пацієнтам проводиться плазмофарез. Це так зване очищення крові через спеціальний апарат. З крові береться плазма. Вона проходить фільтрацію і знову повертається тому ж самому пацієнту", — розповів медичний директор Сергій Матвієнко.

Мета процедури — запобігти руйнуванню печінки та збереження головного мозку, говорить фахівець.

"Якщо це парентеральні гепатити А або Є – то захворювання здебільшого починається з потемніння сечі, пожовтіння склер та шкіри, можуть бути явища проносу, блювоти. Якщо це вірусний гепатит В, то захворювання може починатися із запалення дрібних суглобів за типом ОРВІ або грипу", — додає Сергій Матвієнко.

Гепатит С протікає здебільшого без жовтяниці. Деякі можуть призвести до смерті. Для мінімізації контакту з хворим в лікарні є спеціальні бокси для подачі їжі, розповідає завідувачка Центру лікування інфекційних захворювань Людмила Піхтерева.

"Пересувається по закладу тільки медичний персонал, а пацієнти поступають тільки в бокси з вулиці й виходять вони, коли виписуються, також одразу на вулицю", — каже завідувачка.

Людмила Піхтерева говорить, відділення розраховане на 30 ліжок. За потреби може розгортатися до 60. Кожен з 20 боксів має окремий вихід на подвір'я та санвузол. На випадок епідемії, в лікарні є склад витратних матеріалів та ліків.

"Тут ми маємо препарати для інфузійної терапії, препарати антибактеріальні, для симптоматичної терапії, витратні матеріали. Ми маємо лабораторію, яка може робити клінічний аналіз крові, клінічний аналіз сечі, біохімічний аналіз, коагулограму. Ми можемо робити ПЛР-тести на COVID-19", — додає завідувачка центру.

Жительку Миколаєва Олександру готують до виписки. Фінальні процедури, розмови з медикинею і наступний місяць вона проведе вдома, приймаючи ліки. Дівчина каже, не одразу запідозрила, що захворіла на гепатит.

"Я почуваю себе добре. Я в принципі почувала себе добре. Але в мене пожовтіли зіниці ока. Здали аналізи і результати були дуже погані", — розповідає Олександра.

Говорить, для неї приймання таблеток та крапельниці вже стали буденною справою. Так само як і для ще одного пацієнта інфекційного відділення міської лікарні № 5 Віктора. Але у чоловіка були інші симптоми.

"Я ось почав відчувати дискомфорт в шлунку. Прийшов до особистого лікаря. Він виписав направлення, я пройшов аналізи, і мене відправили сюди. Все. Так здивувало, що безкоштовне лікування. Якби в цей період війни, де солдатам потрібна допомога також", — розповідає Віктор.

За перше півріччя 2023 року в Миколаєві зафіксовано 86 випадків захворювань на гепатит. Оскільки містяни повертаються – показник зріс. Для порівняння: минулого року (2022 рік — ред.) за аналогічний період таких випадків було зафіксовано – 17.