Форум-театр: для переселенців на Миколаївщині влаштували незвичну арт-терапію

Форум-театр: для переселенців на Миколаївщині влаштували незвичну арт-терапію

Громадська організація «Федерація аматорських миколаївських театрів» спільно з Миколаївським академічним художнім драматичним театром продовжує роботу над проєктом «Інтерактивний театр. Арт-терапія для ВПО».

Про це кореспонденту СВІДОК.info розповів директор – художній керівник театру Артем Свистун.

«Можливість реалізувати цей проект з’явилася завдяки грантовим коштам в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу», - сказав він.

Зокрема, актори нещодавно завітали до  евакуаційного центу для переселенців «Прихисток своїм».

«Деякі переселенці вже мешкають в цьому центрі майже 2 роки. Завдання форум-театру, який розробив режисер Аугусто Боаль, допомогти нашим землякам - дати можливість людині розповісти про свої переживання, проблеми. Не варто соромитися, а висловитися про те, що у вас наболіло на душі. Саме такий формат театру спрямований для тих, хто постраждав від війни, щоб вони змогли психологічно та морально відпочити, - зазначив керівник театру Артем Свистун. - Завдячуючи грантової підтримки європейських донорів і сьогодні ми мали можливість сплатити транспортні витрати, технічне забезпечення».

Формат форуму – театру полягав у наступному: акторі театру показували невеличкі мініатюри, які доволі часто зустрічаються у нашому повсякденному житті. Після чого кожен охочий міг спробувати себе у ролі персонажу вистави, окрім конфіктора – актора, який навмисно підбурював конфлікт.

Багато з переселенців дійсно відкрили свої души й розказали про найболісніше: втрату домівок, зламане життя, людську байдужість. Проте наше з вами завдання простягнути їм руку допомоги й пам’ятати, що всі ми українці – єдина родина.

Автором ідеї проєкту виступив директор-художній керівник МАХДТ заслужений діяч мистецтв України Артем Свистун, авторкою самого проєкту - голова ГО «ФАМТ» Людмила Оспадова, керівницею з реалізації проєкту стала Наталія Ізбаш – заступниця директора МАХДТ з організації глядача. Цей тандем впровадив в життя вже багато цікавих проєктів.