«Лишатися (не) можна…»: театр з Херсону презентував миколаївцям виставу про окупацію

«Лишатися (не) можна…»: театр з Херсону презентував миколаївцям виставу про окупацію

Херсон пережив страшні часи окупації. На жаль, місто досі потерпає від ворожих обстрілів, проте найстрашніша сторінка в історії міста майже перегорнута. Під час захоплення міста у ньому залишилася левова кількість містян. Серед них були й актори Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша.

Виставу про почуті історії за час окупації, життя міста та опір загарбникам, актори донесли у виставі «Лишатися (не) можна…», передає кореспондент СВІДОК.info.

Прем'єра для миколаївського глядача відбулася у стінах художнього академічного драматичного театру, у форматі «сцена на сцені». Як зазначив директор - художній керівник театру Олександр Книга, це реальна, документальна вистава.

«Це реальні історії. Там жодного слова немає вигаданого. Це реальні історії втечі від «російських братів» до вільної України. І те, що люди переживали під час цих втеч», — каже він.

Миколаїв став першим містом під час всеукраїнських гастролей незламного херсонського театру.  Протягом двох тижнів виставу покажуть у Кропивницькому, Черкасах, Києві, Житомирі, Івано-Франківську, Львові та Херсоні.

«Нас підтримує Український культурний фонд, оскільки Херсон, як і Миколаїв, страждає найбільше. Ми розпочинаємо гастрольну поїздку семи містами України, восьмим буде Херсон. У нас є надія зіграти цю виставу в Херсоні. Ця вистава – проєкт нашого театру, який народився після того, як ми вирвалися з окупації. Сталося це на сцені Київського національного театру імені Лесі Українки», - доповнив Олександр Книга.

Керівник миколаївського театру Артем Свистун підкреслив, що готовий й надалі підтримувати братню театральну родину.

«Я дуже вдячний, що саме початок такого гастрольного туру відбувається у Миколаївському академічному художньому драматичному театрі, тут є багато глядачів з Херсона», - сказав він.

Також під час пресконференції режисер вистави Євгеній Резніченко підкреслив, що виставу підготували у доволі стислі терміни.  Спочатку записали дев'ять годин інтерв'ю, але матеріал стиснули до однієї вистави, яка триває 1 годину 20 хвилин.

«Це історія про травму, болючу травму. Про пережитий або не до кінця пережитий стрес кожного з них, у кожного драма. І для того, щоб це зібрати, ти маєш це вислухати, ти маєш це пропустити крізь себе, тому що по-іншому це не може бути», — говорить Євгеній Резніченко.

Зауважимо, що у день вистави до театру завітали не тільки миколаївці, а й переселенці з Херсону та області, які на собі відчули всі жахи «руського міра» - вистава стала нагадуванням, про гірку правду, яку не варто забувати та замовчувати.

Всього на виставу завітало понад 120 глядачів.

Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу за посиланням