На Миколаївщині розказали про компенсацію за житло військовим та їхнім родинам

На Миколаївщині розказали про компенсацію за житло військовим та їхнім родинам

Уряд виділив понад 200 мільйонів гривень для придбання житла учасникам бойових дій, ВПО та сім'ям загиблих військовослужбовців з Миколаївщини. Квартиру можна купити в будь-якому населеному пункті.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА Оксана Єльчієва.

"Компенсація може використовуватися протягом року — це за загальними нормами, але в умовах воєнного стану, протягом всього воєнного стану плюс шість місяців", — розповідає Оксана Єльчієва.

Розрахунок такої субвенції здійснюється, враховуючи середню вартість одного квадратного метра, яка станом на 2 серпня складає 20 843 гривні.

"Плюс помножити її на коефіцієнт 1,5, якщо ми кажемо про міста обласного значення, і також помножити на площу, яка відповідно розрахована квартирним відділом і яка зазначена безпосередньо в списках, які ведуть квартирні відділи", — розповідає Оксана Єльчієва.

За словами Оксани Єльчієвої, видача компенсації відбувається за наступним алгоритмом

Спешу треба стати на квартирний облік. Це можна зробити в органі місцевого самоврядування, виконкомі, квартирному відділі відповідно до своєї територіальної громади.

Звернутися до органів соціального захисту населення, подати заяву й надати документи, які підтверджують той чи інший статус: людина, яка виконувала військовий обов'язок на території інших країн, людина, яка є внутрішньо переміщеною особою й одночасно учасником бойових дій та виконує свої завдання на території проведення бойових дій, члени сімей загиблого, які підтвердили свої родинні відносини відповідно до кодексу України. В кінці сім'я отримає компенсацію.

"Відповідно однією з постанов, яка спрямована на відшкодування коштів для придбання житла особам, які захищали цілісність, і воювали на території інших держав на сьогодні виділено така компенсація для однієї особи на загальну суму 2,2 мільйона гривень", — говорить Оксана Єльчієва.

Зі слів директорки департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА, 13 родинам загиблих військовослужбовців станом на 2 серпня вже надано компенсацію.

"Це в нас безпосередньо 13 таких сімей на загальну суму 28,9 мільйона гривень. Хочу сказати, що у нас в черзі ще перебуває 21 така сім'я. Сподіваємося, що найближчим часом черга буде закрита в повному обсязі", — розповідає Оксана Єльчієва.

Ще 57 сімей, де є внутрішньо переміщені особи, які водночас захищають цілісність України і перебувають у зоні бойових дій станом на 2 серпня забезпечені компенсацією на загальну суму 125,9 мільйона гривень. На таку компенсацію очікують ще понад 70 сімей, говорить Оксана Єльчієва.