Президент України Зеленський оцінив ефективну співпрацю Миколаївщини з Данією

Президент України Зеленський оцінив ефективну співпрацю Миколаївщини з Данією

Президент України Володимир Зеленський відзначив Миколаївщину, як один з найкращих прикладів співпраці з міжнародними партнерами в питаннях відновлення громад.
 
Про це голова держави сказав під час Конференції послів 2023 року:
"Усі програми патронату й шефства партнерів над регіонами та містами, які зазнали ударів російського терору та потребують відновлення, – це допомога реальній, практичній децентралізації в Україні. До речі, дуже якісні приклади вже є – приміром, у Миколаївській області у співпраці з Данією, у Житомирській області у співпраці з нашими друзями з країн Балтії та в Дніпрі у співпраці з Чехією. Місцева влада безпосередньо працює з партнерами заради відновлення, і це додає більше швидкості та додає ефективності”.
Нагадаємо, що минулого року за закликом Президента Данія взяла шефство над відбудовою Миколаївської області.
 
У серпні 2022-го Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та міністр у справах міжнародного розвитку Данії підписали меморандум про співробітництво. Відтоді розпочалася дуже активна й плідна робота.
 
За даними, які озвучив Олє Егберг Міккельсен, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данія в Україні, обсяг цивільної та військової допомоги, яку Данія надала Україні від початку повномасштабного вторгнення росії, сягнув 1,5 млрд євро.
 
Більш як 60% гуманітарної допомоги Данії направляється в Миколаїв і Миколаївську область.
 
Першочерговим завданням минулого року стало оперативне відновлення зруйнованої інфраструктури міста та підготовка комунального господарства до зими. Тоді через постійні обстріли в багатьох будинках були пошкоджені вікна, мешканці Миколаєва були позбавлені доступу до питної води. Знищені комунікації були найбільшим викликом для сторін.
 
Тоді зусиллями українських партнерів і данських гуманітарних організацій допомогли встановити 70 пунктів питної води — свердловин зі спеціальною технологією очищення. А щоб ладнати вікна й дахи в пошкоджених будинках, закупили величезну кількість будматеріалів та інструментів.
 
Після звільнення Херсона, коли безпекова ситуація в Миколаєві значно покращилася, Данія продовжує надавати суттєву підтримку у відновленні економічної, соціальної, транспортної інфраструктури, підготовці навчальних закладів до роботи в умовах воєнного часу.
 
При цьому наші партнери планують брати участь у перспективному розвитку міста після війни.
 
Для посилення співпраці Данія спільно з ПРООН планують відкрити у Миколаєві офіс відновлення та розвитку. Про це йшлося під час останньою зустрічі мера Миколаєва Олександра Сєнкевича з делегацією ПРООН в нашому місті.