На Миколаївщині відновлюють постраждале від обстрілів сільгосппідприємство

На Миколаївщині відновлюють постраждале від обстрілів сільгосппідприємство

Знищені будівлі і техніка вартістю 26 мільйонів гривень, неотриманий прибуток — не менше 30 мільйонів — такі збитки завдали російські обстріли миколаївському сільськогосподарському підприємству у селі Українка. 

Про це кореспондентам Суспільного розповіла керівниця сільськогосподарського виробничого кооперативу Людмила Голуб.

Постійні обстріли села і господарства почалися 12-го березня 2022-го року, говорить Людмила Голуб. Від того ж дня припинилося постачання електроенергії до села. А коли обстріли посилилися, люди почали виїздити.

"В самий такий пік обстрілів — це вже червень, липень, серпень — у нас у селі проживали лише дев'ятеро людей, це на все село. А до початку бойових дій у нас було 1200 всього населення", — розповідає керівниця підприємства.

Однак господарство продовжувало працювати. Шукали різні варіанти, як вивезти худобу.

"Ніхто не погоджувався сюди з перевізників їхати. Тому що будь-якої миті починалися обстріли, вгадати, коли це буде, неможливо було. Тільки бачили — з безпілотника фіксували, що сюди їде трохи більше, інших габаритів машина, одразу починався обстріл", — говорить Людмила Голуб.

"Мабуть, найважчий для нас день був, коли до нас приїхали фури вантажитись коровами, ну і влупили, як могли – побили фури, побили все, що могли. Ми сиділи під стіночками перелякані. Ось це таке найстрашніше. Цього дня загинув ще наш головний інженер", — пригадує завідувач господарської частини Олександр Голобор.

Зрештою, говорить Людмила Голуб, частину стада купило підприємство зі Львівської області. До 24-го лютого у господарстві були 267 голів великої рогатої худоби, з них 130 – дійне стадо, станом на третє серпня відповідно 20 і десять. Працювали 65 людей, зараз – 32.

"Обладнання у нас було сучасне, молокопровід, все молоко йшло по трубах, жодної ручної праці, ручного доїння не було. Планували закупити молодняк. Оновити ферму", — розповідає Людмила Голуб.

Через те, що село і поля перебували у зоні бойових дій, каже Людмила Голуб, у 2022 році не змогли отримати державну дотацію. Сподіваються на допомогу держави у 2023-му. А поки відновлюють виробництво власними силами. Один з тракторів, на яких працюють, зібрали з двох інших, які пошкоджені обстрілами.