«Ти як?»: на Миколаївщині триває всеукраїнська програма з проблем ментального здоров'я

«Ти як?»: на Миколаївщині триває всеукраїнська програма з проблем ментального здоров'я

На Миколаївщині з 5 липня запрацювала всеукраїнська кампанія ментального здоровʼя «Ти як?». Основна її мета – надання жителям регіону психологічної підтримки.

Про це повідомила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» Руслана Омелянчук, передає кореспондент CВІДОК.info.

За словами фахівчині, багато захворювань повʼязані з психоемоційним станом людини. Насамперед це стосується таких хвороб, як гіпертонія, цукровий діабет, підвищується ризик інфекційних захворювань.

«Війна — це найгірше, що могло статися з нами всіма. Багато людей пережили втрату близької людини, окупацію, втратили все що мали, багато жінок чекає на своїх чоловіків з фронту, таким людям потрібна психологічна підтримка і допомога. Є люди, які навіть не визнають того, що в них є ознаки психічних порушень. Коли в людини болить серце чи голова вона іде до сімейного лікаря, тому що це такі захворювання, які не можна відкладати, а ментальні — це як бомба сповільненої дії. Ці проблеми невидимі, але з часом проявляються. Тому краще це профілактувати, а ніж потім лікувати», — сказала Руслана Омелянчук.

На Миколаївщині навчання з надання психологічної допомоги пройшли 784 медичних працівників. Під час роботи у лікаря є певний алгоритм, по якому він бачить подальший шлях надання допомоги.

«Коли лікар спілкується з пацієнтом, чітко розуміє — це психосоматичне захворювання чи ні та далі вже скеровує пацієнта», — додала вона

Програма передбачає надання психологічної підтримки та допомоги в школах, університетах, лікарнях, поліції та ДСНС.