Миколаїв став першим містом країни, що публікуватиме кошториси будівництва, реконструкцій та капремонтів

Миколаїв став першим містом країни, що публікуватиме кошториси будівництва, реконструкцій та капремонтів

Всеукраїнське видання «Дзеркало тижня» опублікувало статтю, присвячену ініціативі Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича.
 
Нагадаємо, днями мер підписав розпорядження, що зобовʼязує усі управління, департаменти та комунальні підприємства міста оприлюднювати кошториси будівництва, реконструкцій та капітальних ремонтів у зручному форматі для аналізу та обробки даних.
 
Миколаїв - перше місто в Україні, яке пішло на такий крок, повідомили в міськраді.
 
Це допоможе журналістам-розслідувачам, аналітикам та аудиторам моніторити закупівлі з високим корупційним ризиком.
 
Миколаїв працює з Антикорупційна ініціатива ЄС, щоб місто стало зразковим у питаннях прозорості та доброчесності.
 
Прокоментував рішення міського голови і журналіст-розслідувач видання «Наші гроші» Юрій Ніколов.
«Це реально круто. Коли мер не придумує чому не треба світить ціни асфальту та бетону у муніципальних підрядах, не розказує, що закон не зобов’язує публікувати підсумкові відомості ресурсів. А бере і каже своїм людям: «Давайте показувати ціни, нам нема чого ховати від платників податків».
На моїй пам’яті це перший прояв такої політичної волі по Україні», - йдеться на сторінці Юрія Ніколова в фейсбуці.
 
Представник видання «Наші гроші», яке займається антикорупційними розслідуваннями, пояснює, чому це так важливо.
«… кошторис показує ціну використаних будматеріалів як товару. По суті ціна цегли, арматури, асфальту, церезіту – це як ціна яєць, картоплі, яблук у продуктових каталогах Резнікова. Тобто ви можете бачити якусь суму за добове харчування солдата і не розуміти – прикурюють там чи ні. А коли бачити ціну складових того чеку – відразу все стає зрозуміло».
Як повідомляла раніше пресслужба Миколаївської міської ради, міська влада разом з Антикорупційною ініціативою ЄС реалізує низку проєктів, спрямованих на вдосконалення процедур та процесів управління містом.
 
Так, за ініціативи мера міста Олександра Сєнкевича запустили процес оновлення закупівельних процедур у виконавчих органах міськради.
 
Також Миколаїв став єдиним містом в Україні, яке запровадило моніторинг міжнародної допомоги.
 
«Цю методологію ми будемо приймати і роздавати всім містам-партнерам. Запровадження таких механізмів зміцнює довіру наших міжнародних друзів не тільки до Миколаєва, а й до всієї держави», - підкреслив Тарас Случик, - представник Антикорупційної ініціативи ЄС.