«Миколаїв нескорений»: відкрилася тематична фотовиставка до Дня Незалежності

«Миколаїв нескорений»: відкрилася тематична фотовиставка до Дня Незалежності

У Миколаєві 15 серпня у виставковій залі будинку художників відкрила свої двері нова експозиція «Нескорений Миколаїв». Це стало першим заходом у стінах зали після початку повномасштабної війни.

Про це повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Зала неодноразово потерпала від ворожих обстрілів: постраждали її стіни, були вибиті шибки. Але наперекір ворогам, мов птах Фенікс, головний мистецький заклад міста відновився.

«У виставці беруть участь голова Національної спілки художників України, члени миколаївської спілки художників, члени молодіжного об'єднання, культурно - мистецька асоціація «Арт спокуса», майстри народної творчості і таврійського розпису, студенти та творчі активні міста Миколаєва й області, а також представники одеської спілки, художники. Свої роботи, а їх 201 одиниця, надали 76 художників», - зазначили під час заходу.

За словами голови Національної спілки художників України Костянтина Чернявського, Миколаїв дійсно став форпостом на півдні України.

«Завдяки мужності Збройних сил України, завдяки мужності кожного з вас, кожного мешканця Миколаєва і Миколаївщини, ви зупинили ворога і не дали ворогу пройти далі. Фактично взявши на себе страшний удар, ви зупинили окупанта на дорозі на Одесу. Низька вдячність вам за те, що ви є за те, що ви робите за те, що ви робили», - сказав він.

Проекти «Нескорені міста-герої» були започатковані проектом «Маріуполь нескорений». Сьогодні Миколаїв підхопив естафету героїчних міст.

«Сьогодні надзвичайно приємна, високопрофесійна виставка образотворчого мистецтва. Нам надзвичайно приємно, що митці і Миколаєва, і наші колеги, наші друзі з інших міст підхопили цю ідею надали свої твори, адже тут представлено і живопис, і графіка, і декоративно ужиткове мистецтво і скульптура, і навіть не зважаючи, на нещодавні чергові обстріли міста Миколаєва», - зауважив голова спілки.

Відкриваючи виставку, заступник міського голови Миколаєва Анатолій Петров акцентував, що з такої красою і мистецтвом зло, у лиці окупанта, буде обов’язково переможене.

«Мистецтво - це невід'ємна частина культури Миколаївщини, яка допомагає нам формувати особистість і примножує духовні цінності, доводить, що ми живі, ми живемо і будемо продовжувати жити. Я сьогодні хотів би щиро подякувати організаторам виставки, яка допоможе нам продовжувати жити у складні та важкі часи війни. І як говорив видатний український письменник Павло Тичина: «Я єсть народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була».

Під час заходу пройшло нагородження відомих художників Миколаєва пам’ятними медалями, а також і відкриття стели «Історія в іменах».