В Повітряних силах ЗСУ оцінили ефективність мобільних вогневих груп на Миколаївщині в боротьбі з дронами

В Повітряних силах ЗСУ оцінили ефективність мобільних вогневих груп на Миколаївщині в боротьбі з дронами

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ході брифінгу в Українському медіацентрі розповів про роль мобільних вогневих груп, що працюють на Миколаївщині, в боротьбі з ворожими дронами.

«У Віталія Кіма (голова Миколаївської ОВА, - ред.) серйозний напрямок роботи. Миколаївська область — там дійсно часто атакують «Шахедами» та іншими БПЛА, війна з дронами — це ті реалії, які ми маємо. Ще рік тому не було такого застосування різнопланових дронів і перспектив їх в подальшому. З'явилися FPV-дрони — це ще один напрямок, над яким треба працювати, системи РЕБ розвивати і системи, що здатні локально вражати ці БПЛА на місці».

Ігнат каже, що мобільні вогневі групи будуть нарощуватись і надалі, адже іншого виходу, як захищати наші міста кількісно, на сьогодні немає.

«Ми маємо розуміти, що великі ППО мають захищати стратегічні об'єкти держави, мають захищати Україну від появи російської авіації. Мобільні вогневі групи — це той крок, на який вимушене було піти військове керівництво держави, щоб локально захистити об'єкти інфраструктури та інші державні та стратегічні військові об'єкти, куди потенційно може потрапити ворог».

Радіус застосування мобільних вогневих груп є не надто великим. Зрозуміло, що потрібна велика кількість цих груп, щоб перекрити кожен клаптик нашої території. Ігнат додав, що Україна різна за своїм ландшафтом, є лісиста місцевість, де видимість менша. Тому шукаються різні шляхи та методи щодо покращання роботи цих груп: додаткове обладнання, швидкісні автомобілі, які дозволять швидко пересуватися і займати вигідну позицію, з якої можна краще відпрацювати.

«Мобільні вогневі групи — це серйозна поміч, щоразу вони показують результат, але це вимушений крок. Україні потрібні сучасні ППО й інші засоби, що будуть знищувати БПЛА в автоматичному режимі. А ще краще мати достатньо систем радіоелектронної боротьби, які будуть садити ці БПЛА без жодного пострілу», - каже речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Нагадаємо, що на Миколаївщині комплектують додаткові мобільні групи для відбиття атак ворожих дронів. Кілька днів назад військовим передали 39 нових укомплектованих пікапів Mitsubishi L200 для виконання цієї задачі.

Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу за посиланням

Фото ілюстративне