У Миколаєві планують перейменувати понад 200 топонімів

У Миколаєві планують перейменувати понад 200 топонімів

Топонімічна комісія пропонує перейменувати понад 200 об’єктів у Миколаєві, відповідно до законів про деколонізацію та декомунізацію. Ще близько десяти топонімів мають обговорити на засіданні 24-го січня.

Про це кореспондентам Суспільного розповіли керівники комісії.

Голова топонімічної комісії Олександр Тригуб говорить, що під час роботи комісії виникали суперечливі питання. Для деяких вулиць було по кілька пропозицій для увічнення видатних містян.

"Навколо комісії дуже великий ажіотаж. І не всі згодні з тими пропозиціями, які робить комісія, точніше зробила комісія. Але не треба забувати, що комісія – це дорадчий орган, вона не приймає остаточне рішення", — каже Олександр Тригуб.

Комісія ще має розглянути низку заяв від колективів та містян – зокрема і про розпуск комісії, та затвердити остаточний перелік пропозицій щодо перейменування близько 250-ти топонімів.

Щодо підсумків роботи, голова комісії каже, що терміни на перейменування міських топонімів вже фактично прострочені.

"Особисто моя думка: і комісія теж відіграла свою негативну роль, тому що дуже часто у комісії не було кворуму, практично кожне друге засідання комісія не мала кворуму. Не маючи кворуму, ми не можемо затверджувати ті чи інші рішення", — зазначає Тригуб.

Заступник голови топонімічної комісії Євген Гомонюк говорить, що викликали суперечки об’єкти, пов’язані з людьми, які вважаються засновниками Миколаєва.

"Тому що всі звикли до Фалєєва, усі звикли до Потьомкіна. Ще не всі усвідомлюють, що декабристи – це явище не є українське, воно більш імперське і більш російське, хоча тут теж жили декабристи", — говорить Євген Гомонюк.

24 січня 2024 року топонімічна комісія має зібратися на останнє засідання.

Український інститут національної пам’яті зазначив на сайті до 27 січня 2024 року рішення про перейменування має схвалити міська рада, далі ці повноваження переходять до міського голови або – після 27 квітня – до начальника обласної військової адміністрації.