Баштанку на Миколаївщини перейменовувати не будуть: висновки інституту національної памʼяті

Баштанку на Миколаївщини перейменовувати не будуть: висновки інституту національної памʼяті

Місто Баштанка у Миколаївській області перейменовувати не будуть. Про це повідомив міський голова Олександр Береговий.

За його словами, до Баштанської міської ради надійшов лист від Українського інституту національної памʼяті, в якому йдеться, що після експертного аналізу історичної довідки, яку надала мерія, ухвалено висновок про неналежність назви «Баштанка» до символіки російської імперської політики.

«Це наша маленька перемога у питанні відстоювання інтересів нашої громади та її повну історичну приналежність до України», - прокоментував Береговий.

Він подякував краєзнавцям, історикам та освітянам, які провели фахову наукову роботу для підтвердження автентичності назви міста.

«Я вдячний працівникам міськради, які вчасно підготували необхідні документи та всім баштанцям, які долучилися до онлайн-опитування про збереження найменування центру громади. А також висловлюю подяку Інституту національної памʼяті за ухвалене об'єктивне рішенням в інтересах нашого краю, України та історичної справедливості», - зазначив міський голова Баштанки.

Нагадаємо, що Баштанку було включено в перелік міст та сіл Миколаївщини, що потребують перейменування, влітку 2023 року. Але місцеві мешканці та влада міста не погодились з таким рішенням.