Миколаїв посідає шосте місце в країні за захворюваністю на туберкульоз: фактори ризику

Миколаїв посідає шосте місце в країні за захворюваністю на туберкульоз: фактори ризику

В Україні спостерігається підвищення рівня захворюваності на туберкульоз. На жаль, це прогнозоване явище, адже війни завжди спричиняли сплеск цього захворювання.

Це підтвердила начальниця управління охорони здоров'я Миколаївської міськради Ірина Шамрай в ефірі програми «Діалог» на ТРК «МАРТ».

«Іде повномасштабна війна, люди сиділи в підвалах, паніка, неймовірний страх, переховування, багато людей залишили свої домівки, можливо, недостатність харчування була. Наші Збройні Сили — хлопці, які сидять в окопах, там вони мають взагалі несприятливі умови для щоденного перебування. Тому, звичайно, це захворювання підняло голову в таких особливо критичних періодах розвитку суспільства, в яких сьогодні перебуває Україна», - розповідає начальниця управління.

Миколаїв знаходиться на 6 місці в Україні за рівнем захворюваності на туберкульоз. За 2023 рік кількість діагностованих випадків збільшилась на 7,3% порівняно з попереднім роком: виявлена 201 особа з туберкульозом, що на 11 більше, ніж за попередній рік. Є негативна тенденція — почали хворіти діти та підлітки.

Ірина Шамрай наголошує, що убезпечити себе можна, звернувшись за медичною допомогою на ранніх стадіях, зокрема, якщо кашель тримається два тижні.

«Сьогодні дещо помінялись підходи до лікування цього захворювання: пацієнт може розпочати й завершити лікування амбулаторно, в залежності від стадії та тяжкості перебігу захворювання», - повідомила гостя програми.

Начальниця управління охорони здоров'я додала, що всі ліки надаються пацієнту безкоштовно.