«Будинок надії»: на теренах Миколаївщини впроваджують новий проєкт

«Будинок надії»: на теренах Миколаївщини впроваджують новий проєкт

Тисячі родин на території Миколаївської області, після початку повномасштабної війни, втратили власне житло. Героїчними зусиллями воїнів ЗСУ частину раніше окуповані території вдалося звільнити та наразі постало питання відновлення постраждалих населених пунктів.

Наразі на території Миколаївської області втілюють проєкт «Будинок надії» по встановленню модульних будиночків – це допоможе родинам, які мають пошкоджене житло, отримати гідний, хоч і тимчасовий прихисток.

Про це кореспонденту СВІДОК.info розказав керівник гуманітарного штабу «Центру підтримки бізнесу та економічного розвитку» Артем Ващиленко.

Такі будинки мають розмір 18 квадратних метрів, оснащені спальними місцями, столиком, стільцями. Також повністю підготовлена та укомплектована кухонна зона зі зручними шафами та можливістю зберігати продукти харчування.

Зазначимо, що їх виробництво розташоване на одному з локальних підприємств. Реалізувати пілотний проєкт вдалося завдяки Rotary Club Deinze та Rotary Club Mykolaiv.

«Передбачено підключення до системи водопостачання та каналізації. Повністю укомплектована туалетна кімната: з душовою кабіною, бойлером, електросушаркою для одягу та рушників, - розказав пан Артем. -  Будинок теплий - товщина стін це п'ятнадцять сантиметрів. Також він утеплений. Тобто для того, щоб родина могла з комфортом в гідних умовах жити протягом року».

Зокрема, два будиночки встановили у селах Шевченківської громади. Зараз громада потребує щонайменше 100 таких будиночків. Внаслідок обстрілів у громаді зруйновано понад 500 будинків.

«Ці модульні будиночки дуже зручні та сучасні – з ними буде дуже легко входити людям в зиму. Тут є опалення та вода, каналізація, - каже представник громади. – Ми встановили два будинки. Перший ми встановили в Шевченкове, де у людей повністю зруйноване житло. Другий будиночок у Котлярево – там також будинок у сім’ї пошкоджений, а голова родини наразі боронить Україну», - зазначив заступник голови Шевченківської ОТГ Віталій Варяниця.

Перед встановленням будиночків на подвір’ях провели підготовчі роботи: встановили фундамент, облаштували вигрібну яму тощо. Після будиночки привезли на спеціальних вантажівках і за допомогою крану встановили на фундамент. Окрім ключів від нових осель родинам додатково передали комплекти постільної білизни та посуду.

Пані Зоя буде жити у новому будиночку разом з чоловіком. Її житло частково знищене внаслідок ворожих обстрілів, але зимувати там неможливо. 

«Дуже задоволена, і те, що там буде все, що треба, навіть якби не було, все одно свій куток і хочеться відчувати, що я вдома, в себе вдома, сама, а не в чужих людей», — говорить Зоя.

Жителька Котляревого пані Анастасія дуже вдячна за такий подарунок – жити вона буде разом з двома дочками, поки відбудує власний дім.

«В нас були не прильоти, а більше як хвиля, тобто прильоти були прямі до сусідів, у нас були хвилі. Єдине на городі — там був приліт. Дах від того, що стріляли, бахкало з’їхав, і плюс пошкоджені вікна та двері. Я переїду з понеділка, буду тут проживати з дочками, а повністю тут буду з початку листопада», - розказала вона.

Наразі «Центр підтримки бізнесу та економічного розвитку» продовжує пошук партнерів для подальшого втілення цього проєкту.

«Сьогодні є можливість безпосередньо на Миколаївщині виробляти такі модульні будиночки. Ми маємо велику кількість запитів від територіальних громад, постраждалих громад. Тому зараз ми відкриті для роботи з партнерами для втілення такого проєкту», - резюмував він.

Невдовзі на теренах Миколаївщини планують встановити першу модульні поліцейську станцію в одній з громад.

Автор: Ігор Арчибісов