Відновлення гімназії, реконструкція НУК та понтонна переправа: посол Данії про найбільші проєкти в Миколаєві

Відновлення гімназії, реконструкція НУК та понтонна переправа: посол Данії про найбільші проєкти в Миколаєві

Посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен в інтерв'ю РБК-Україна розповів, які найбільші проєкти ця країна наразі реалізує в Миколаївській області.

Нагадаємо, Данія та Миколаївщина демонструють зразковий рівень партнерства, про що неодноразово наголошував, у тому числі, Президент України Володимир Зеленський.

Розповідаючи про проекти, пан Міккельсен зазначив, що це буде відновлення гімназії імені Аркаса.

«Ви напевно бачили фотографії, на яких підірвано весь фасад будівлі. Це історична будівля у центрі міста. Ми хочемо показати, що це можливо: реконструювати та відбудовувати. І це знову поверне молодих людей. Інший флагманський проект – реконструкція Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова. Це також те, що нас цікавило».

Посол Данії додає, що, коли президент Зеленський ще у листопаді минулого року відвідав Миколаїв, це було те, що він сказав, одне з його головних послань: нам треба зробити щось, що поверне молодь, бо демографія міста зміщена, бо тут багато людей старшого віку, які не змогли виїхати, вони лишилися, а молоді не вистачає. І мер, і губернатор поділяють думку, що відкриття суднобудівного університету поверне 8000 студентів.

«Ми також розглядаємо інфраструктурні проекти. Одна з проблем Миколаєва полягає в тому, що через місто проїжджає багато фур – порт закритий, тому все доводиться везти на фурах. Отже, містом, мостом через річку рухаються тисячі вантажівок. Тому ми запропонували та вивчаємо, чи можемо ми допомогти у створенні тимчасової поромної переправи через річку Південний Буг, що означало б, що всі вантажівки не їхали б через місто, бо це забруднює довкілля та руйнує дороги».

Оле Егберг Міккельсен говорить, що вони дуже уважно вивчають економічну діяльність, яку можна відновити, тому звертаються до місцевих компаній, щоб дізнатися, чим можуть їм допомогти.