Зареєстровано майже чотири тисячі вакансій: які професії актуальні на Миколаївщині

Зареєстровано майже чотири тисячі вакансій: які професії актуальні на Миколаївщині

На Миколаївщині з початку 2024 року зареєстровано майже чотири тисячі вакансій. Торік до центру зайнятості надійшло понад 7,5 тисяч вакансій. Зменшилась кількість вакансій в сільськогосподарській сфері. Натомість у регіоні попит на медсестер.

Які професії нині актуальні і кого шукають підприємства на Миколаївщині, повідомляється в сюжеті Суспільного.

Станом на травень 2024 року мають попит робітничі професії, каже заступниця Миколаївського обласного центру зайнятості Людмила Алпєєва.

"Перш за все, це найпростіші професії, які не потребують кваліфікації. Це також зварники, електрогазозварники. Це трактористи — на сьогодні дуже потрібна професія. На сьогодні потрібні такі професії як водій тролейбуса, автобуса", — говорить Людмила Алпєєва.

Цього року підприємства пропонували сукупно 40 водійських вакансій. На другому місці слюсарі-ремонтники — 35 пропозицій. Трійку лідерів замикають — кухарі.

Зі слів Алпєєвої, через повномасштабну війну люди змінюють професії. Через те, що чоловіків мобілізують, все частіше так звані "чоловічі професії" опановують жінки, додає посадовиця. Актуальності набувають й мілітарні спеціальності, зокрема оператор дрона.

"І ми знаємо, що Державна служба зайнятості активно підключилася. У центрах технічної освіти люди можуть отримати таку професію".

Місто Вознесенськ, Миколаївська область

Директор комунального некомерційного підприємства "Вознесенська багатопрофільна лікарня" Володимир Красьоха каже, станом на травень 2024 року попит на медичних працівників зараз високий, взяли б на роботу ще десять медсестер.

"У нас є критична необхідність в кардіологу, офтальмологу, оперуючому лорі, в дитячих вузьких спеціалістах".

Медсестра Вікторія Запорожець під час повномасштабної війни повернулась до роботи у лікарні після служби у Збройних силах.

"Пацієнтів дуже багато буває, важкі пацієнти. Але справляємось. Я не хотіла в медицину йти. Я хотіла бути слідчою. Але так мої батьки вирішили. Я пішла, і мені дуже подобається. Особливо моя хірургія. Тут мій другий дім", — говорить Вікторія.

Селище Первомайське, Миколаївська область

У громаді скоротилась кількість робочих місць внаслідок обстрілів з боку російської армії, каже начальник Первомайської СВА Максим Коровай. Руйнувань зазнали цукровий завод та хлібоприймальний пункт.

"Відсотків 40-50 людей втратили роботу саме в громаді й зараз змушені працювати або в обласному центрі, або в інших громадах. На сьогодні в закладах освіти та культури, апараті селищної ради відсотків на 90 збережені робочі місця. Є певні вакансії. Виходимо із ситуації завдяки суспільно-корисним роботам", — розповідає Коровай.

Подружжя Ліщуків до повномасштабної війни були підприємцями: мали продуктовий магазин. Станом на травень 2024 року працюють в Первомайській селищній раді. Валерій — заступник начальника СВА, Наталія — головна спеціалістка з безпеки освітнього середовища відділу освіти.

"На сьогодні мені дуже приємно з дітками спілкуватися. Раніше про це навіть і не думала. До бізнесу повернусь, але тільки після повномасштабної війни, після нашої перемоги", - каже пані Наталя.

Змінили професію, адже почали волонтерити, каже Валерій Ліщук.

"Я не хотів, щоб люди говорили, що я займаюсь гуманітарною допомогою і в мене продуктовий магазин. Люди не завжди правильно розуміють деякі речі. Тим паче фірми оптові, які працювали в Миколаєві — здебільшого зачинилися", — додає Ліщук.