Альтернативна енергетика Миколаївщини: на руїнах популізму чи біля витоків прориву?

Поки увесь світ успішно використовує «зелену» енергетику та пересідає на електромобілі, українці продовжують споживати втричі більше енергоресурсів, ніж будь-яка європейська країна. Парадокс, чи не так?

Миколаївська область, яка і весь південь України, має величезний потенціал та всі можливості для стрімкого розвитку альтернативної енергетики. Тим паче, завдяки децентралізації у місцевих громад з’явився не тільки фінансовий ресурс, а й усі важелі для нових рішень щодо джерел енергозабезпечення. 

На жаль, регіональна ситуація в галузі альтернативної енергетики більше схожа на критичну. Чого тільки варті нікому невідомі "успіхи" сонячних клюєвських батарей на благодатних чорноземах кількох південних районів області, а ще - колосальні площі "енергетичних" земель, які не знайдеш в каталогах інвестиційної привабливості краю?

Переконаний, що Миколаївщина має кращі шанси для енергетичного прориву, допоки ринок остаточно не захопили хресні батьки фейкових компаній, які замість залучення результатів досліджень наших учених, інвестиційних проектів та здорового глузду торгуватимуть майбутнім наших дітей? Невже ми забули про Чорнобиль і Фукусиму, екологічні катастрофи та критичні зміни клімату?

Важливо знати, що завдяки південноукраінським кліматичним умовам потенціал розвитку "зеленої" енергетики надзвичайно перспективний, а це - нові робочі місця, зменшення захворювань, енергетична безпека країни, екологічне природне середовище.

Дякую вченим з НУ "Львівська політехніка" О.Возняку і М.Яніву, які дійшли наступних висновків:

1. В Україні найперспективнішими є такі напрями використання сонячної енергії, як:

• безпосереднє її перетворення в низькопотенційну теплову енергію без попередньої концентрації потоку сонячної радіації (для гарячого водопостачання об'єктів, комунально-побутового та технологічного теплопостачання, потреб сільського господарства) з коефіцієнтом корисної дії (ККД) 45-60%, а в разі застосування концентраторів - 80 -85%;

• безпосереднє її перетворення в електричну енергію постійного струму за допомогою фотоперетворювачів (фотомодулів) в середньому з ККД 10-15%, хоча існують перспективні розробки з ККД близько 30%.

2. Оптимально підібране устаткування зменшує річне використання енергії для підігріву води на 50-60% і енергії з мережі на 50-70%. У період з квітня по вересень правильно встановлена ​​система покриває 95% витрат тепла та енергії.

Сподіваюсь на реакцію з боку голови облдержадміністрації, правоохоронних органів, місцевих громад краю, вчених наших ВНЗ. 

Прийшов час дбати, а не споживати.

Миколаївщині - сучасні знання, ефективну політику та прозору "зелену" енергетику.