Прокуратура через суд вимагає повернення у власність держави 60 га земель сільськогосподарського призначення

Місцева прокуратура через суд вимагає скасувати незаконні накази Головного управління Держгеокадастру в області про передачу громадянину 60 гектарів ріллі вартістю 1,3 млн. грн., визнати недійсним відповідний договір оренди та повернути вказані землі державі.

Установлено, що вказані землі надано в оренду для створення фермерського господарства громадянину, який не мав наміру вести таку підприємницьку діяльність та через 4 місяці надав їх у користування іншому підприємству, керівником якого він був, з метою уникнення останнім процедури публічних торгів.

Водночас юридичні особи відповідно до ст.ст. 124, 134 Земельного кодексу України мають право отримувати земельні ділянки за результатами земельних торгів (аукціону).

У зв’язку з виявленими порушеннями Миколаївською місцевою прокуратурою №1 пред’явлено позов до суду, розгляд якого триває.

Зважаючи на аграрну специфіку регіону, питання законності надання земель сільськогосподарського призначення, які займають понад 2 тис га або 84% від земельного фонду області, перебуває на постійному контролі органів прокуратури області. 

За інформацією Миколаївської місцевої прокуратури № 1