В Миколаївських ОТГ формують сучасний культурний простір

У Миколаєві відбувся семінар для фахівців із питань культури міських/селищних/сільських рад об'єднаних територіальних громад Миколаївської області «Секторальна децентралізація. Культура – перезавантаження». Захід із обговорення проблем формування культурного простору в ОТГ відбувся за підтримки управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації та Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування.

«В період масштабної трансформації держави, вагомих перетворень, питання збереження своєї культурної спадщини та її примноження є дуже важливим. Сьогодні ми робимо інвентаризацію власного життя, переоцінку цінностей, разом розставляємо важливі пріоритети. Культура – це цивілізована модель поведінки в якій зосереджена історія, традиції та душа народу» – підкреслив директор Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування Валентин Бойко. 

Запрошені лектори – фахівці управління культури, національностей та релігій Миколаївської ОДА розповіли про основні напрями діяльності сучасної бібліотеки, висвітлили особливості релігійної мережі Миколаївщини та особливості взаємовідносин між державою та релігійними організаціями. Лектори окреслили питання створення та організацію діяльності музейних закладів системи Міністерства культури, початкову мистецьку освіту в умовах загального реформування галузей освіти і культури тощо. Особливу увагу спеціалісти звернули на законодавчій базі у галузі культури.

«В умовах децентралізації, коли змінюється територіальний устрій країни, громадам потрібні зміни. Ми не можемо зупинити процес надання культурних послуг, але можемо їх модернізувати. У найближчих планах – на зміну централізованій бібліотечній системі прийдуть публічні бібліотеки, буде діяти мережа шкіл естетичного виховання тощо. Люди хочуть спілкування, шанобливого ставлення, поваги та порозуміння. Сьогодні ми зібрали саме тих, хто керує закладами культури задля спільного діалогу про розвиток культури на місцях» – підсумував начальник управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації Михайло Димитров. 

У жвавій дискусії учасники семінару отримали відповіді на свої запитання та найближчим часом продовжать впроваджувати реформу децентралізації в царині культури на місцях.