Мистецька осінь у Миколаєві

Дощовий жовтень приніс відразу дві художні виставки в місто. В один день відкрились перша персональна  виставка художниці  Анжели Богаченко в «Галереї на Спаській-45» - «Тrack-лист»  та  експозиція Заслуженого художника України Леоніда  Заборовського – «Від серця до серця» в Миколаївському міському палаці культури і мистецтв

 

ПЛЕЙ-ЛИСТ АНЖЕЛИ БОГАЧЕНКО

У виставковій залі  «Галереї на Спаській 45» вперше побачила світ виставка молодої художниці, дизайнера, режисера та поетки – Анжели Богаченко. Відкрилась експозиція 7 жовтня не випадково. У день народження Тома Йорка, вокаліста гурту «Radiohead». Кожна з робіт – це емоції, які виникли у авторки, під час прослуховування улюблених  композицій. Щоб  повністю полинути у цей музичний світ, в якому зустрінеться David Bowie, «Radiohead», «Bjork», «Sigur  ros», Борис Гребенщиков, Скрябін та інші, вам, безперечно, знадобиться ще й звукове супроводження. На презентації таким супроводженням  став  миколаївський виконавець Олександр Балашов, що грав кавер-версії на відомі хіти музичних натхненників Анжели. 

Анжела Богаченко: «Тут ви бачите такий собі своєріднийCD-диск з 17 композицій і 1 бонус-треку. Бонус-трек – це вірш Уолта  Вітмена «Про себе самого». Це моя улюблена музика, яка завжди в моєму трек-листі. Те, що дає мені натхнення малювати, жити, любити»   

Майже всі роботи створені за останній рік, окрім двох - більш ранніх. При чому деякі, Анжела доробляла за дні до самої виставки. Технічно - це графіка. І графіка незвичайна, - розповідає мистецтвознавець галереї Олександра Філоненко.  

Олександра Філоненко: Стилістика малювання нагадує ту, що можна бачити і в анімаційних роботах художниці. Все це свідчення  своєрідного синкретизму  - творчого методу Анжели Богаченко, внаслідок чого, закони побудови візуального образу в одному виді мистецтва використовуються в іншому і навпаки. Вони забезпечують  «наскрізну» стилістичну цілісність художньої системи цієї художниці, як в її кіно-та анімаційних роботах, так і в її графіці.

Роботи Анжели виконані олівцем та вугіллям на крафт-бумазі з деякими кольоровими вставками.  Завдяки такому рішенню, створюється своєрідний ефект старовини. Центральні образи картин художниці  подекуди обрамлені  рослинним декоруванням чи іншими декоративними елементами, що створює враження старих альбомних фотографій.

 

Виставка Анжели Богаченко триватиме в стінах "Галереї на Спаській 45" до 27 жовтня. 

 

БАРВИСТЕ СЕРЦЕ ЛЕОНІДА ЗАБОРОВСЬКОГО

Леонід  Заборовський – чернігівський художник. Це давній приятель миколаївських колег-митців, тому в корабельному місті  частий гість. В експозиції окрім рідних для нього чернігівських мотивів загалом краєвиди та місцини з усієї України, є і декілька робіт, присвячених Миколаєву. Це міськвиконком та Каботажний узвіз. До речі найбільше обговорення виникло, якраз з приводу картини, що зображує мерію, адже всі відмітили незвичний ракурс з якого художник її побачив.

Леонід Заборовський

Леонід Заборовський: Ця виставка від мого серця до серця глядачів. Те, що я пишу, тим я і живу.

У своїх роботах Леонід Заборовський переважно зображує пейзажі чи натюрморти. А от до портретів береться не так часто. Критики відзначають  яскравість та насиченість робіт, звертаючи увагу на унікальність авторського стилю: широкі, чисті мазки, насиченість кольорів та лаконічність. Дійсно, зайвих деталей тут не побачиш. Полотна виразні та фактурні.

Як відзначили на відкритті, за спиною у художника серйозний досвід академічної підготовки. Завдяки цьому його образи набувають цієї виразності.  Роботи Леоніда Заборовського  знаходяться в Чернігівському та Севастопольському художніх музеях, в галереях та приватних колекціях. В міському палаці культури та мистецтв наразі експонується 80 картин, які відвідувачі виставки зможуть побачити до 22 жовтня.