Миколаївський нардеп отримав контроль над підприємством сестри Льовочкіна, - ЗМІ

Миколаївський нардеп отримав контроль над підприємством сестри Льовочкіна, - ЗМІ

Народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Борис Козир поповнив свій бізнес-актив прибутковим комбінатом. Про це повідомляє УСБН.

Юлія Льовочкіна продала один з найстаріших сімейних активів – Миколаївський комбінат хлібопродуктів. Новим власником стала компанія OREXIM, яку пов’язують з народним депутатом від фракції БПП Борисом Козирем.

Миколаївський комбінат хлібопродуктів – не глобальне підприємство, хоча його не можна назвати незначним активом. Елеваторний комплекс місткістю для зберігання 60 тисяч тонн зерна, млиновий комплекс потужністю перероблювання 580 тонн зерна на добу, комбікормовий комплекс та інші принесли підприємству виторг у сумі близько 50 мільйонів гривень в 2015 році.

Цікавим його робить інший факт. Свого часу головою наглядової ради МКХП була Юлія Льовочкіна, народний депутат і сестра сірого кардинала парламентської фракції партії «Опозиційний блок».

Навесні 2016 року власником 77% акцій Миколаївського комбінату хлібопродуктів була кіпрська фірма Banta Agriculture Investments, яка пов’язана з одіозним політиком, головою Адміністрації Президента часів Віктора Януковича Сергієм Льовочкіним через екс-голову наглядової ради МХКП Володимира Опришка.

Навесні 2016 року Banta Agriculture Investments продала свій пакет акцій МКХП інший кіпрській компанії – Matropa Investments Ltd., а в серпні в керівні органи зайшли представники нових акціонерів.

Всі вони представляють миколаївську групу OREXIM. Це – великий зернотрейдер, який володіє в Миколаївському порту морським перевантажувальним терміналом «Евері» (наливні вантажі); зерновим складом, земельною ділянкою розміром 20 гектарів в Миколаївській області під будівництво заводу та іншими активами.

Сама OREXIM та підприємства, які входять до її складу, записані на однойменну кіпрську фірму OREXIM Holding Ltd., а кінцевим власником, згідно з даними Єдиного реєстру юридичних осіб, вказують кіпріотку Емілі Арістіду.

Втім, світло над істинним власником групи проливає інший факт. Відразу два топ-менеджери групи OREXIM і нові члени наглядової ради МХКП – Руслан Метає і Микола Балакірєв – є помічниками народного депутата від Блоку Петра Порошенка Бориса Козиря.