У Миколаєві презентували національну стратегію зі створення безбар’єрного простору

Захід відбувся у Миколаївській облдержадміністрації. Презентацію організували в рамках заходів до Міжнародного Дня осіб з інвалідністю, який відзначають щороку 3 грудня.
 
На початку усіх присутніх привітали голова обласної ради Ганна Замазєєва, заступник голови облдержадміністрації Олександр Трайтлі, віцемер Анатолій Петров, позаштатна радниця міського голови з соціальних питань Ольга Степаненко, директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА Оксана Єльчієва.
 
За активну життєву позицію, громадську діяльність, високий професіоналізм, представникам організацій осіб з інвалідністю міста та області вручили відзнаки і нагороди.
 
Заступник міського голови Анатолій Петров зазначив, що у Миколаєві налічується біля 34 тис. людей з інвалідністю. Міська влада тримає на постійному контролі питання щодо забезпечення умов для догляду тих, хто особливо цього потребує. Діють міські програми соціального захисту, інклюзивні програми у освітніх закладах тощо.
"До кінця поточного року відкриємо міський центр соціально-психологічної реабілітації віком 16+ на вул. 12 Поздовжній. За ініціативи мера Олександра Сєнкевича наступного року будемо створювати центр раннього втручання, там працюватимуть з дітками від народження до 3 років. У нас є позитивні результати, але роботи попереду ще дуже багато, ми розуміємо це" - зазначив Анатолій Петров.
Він також нагадав, що у Миколаєві дітям від 2 років соціальну, психологічну, педагогічну та інші види допомоги надають в міському центрі “Цветик-Семицветик”.
 
Цьогоріч у нашому місті вперше відкрили групи денного перебування осіб з інвалідністю старше 18 років. Вони функціонують на базі відділень територіальних центрів соціального обслуговування громадян у Корабельному, Заводському і Центральному районі.
 
Після урочистої частини перейшли до презентації.
 
Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору – це засадничий документ, що містить ініціативи для усунення бар’єрів у різних сферах життя, посилення можливостей та забезпечення рівних прав для усіх українців. Йдеться про досягнення безбар’єрності у шести вимірах: освітньому, інформаційному, цифровому, фізичному, суспільному та економічному.
 
У Миколаївській області на виконання стратегії прийнято план заходів на 2021-2022 рр. Він передбачає 43 завдання, а також терміни з їх виконанням.
 
Про напрацювання за всіма шістьма напрямками безбар’єрності присутнім розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА
 
Оксана Єльчієва. Також вона представила «Довідник безбар’єрності» - гід з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. Його розроблено за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.