Пішов з життя перший очільник Миколаєва пострадянського періоду Юрій Сандюк

3 грудня 2021 року внаслідок тяжкої хвороби пішов з життя САНДЮК ЮРІЙ ІВАНОВИЧ – перший очільник міста Миколаєва пострадянського періоду (в 1990-1994 рр.), під керівництвом якого розпочалось становлення сучасної системи місцевого самоврядування і переоблаштування життєдіяльності міської громади на перехідному етапі нашої історії.
 
Він народився 2 січня 1947 року в м. Ліндов (Німеччина), де на той час проходив військову службу його батько – кадровий офіцер, учасник Другої світової війни.
 
У зв’язку з неодноразовим переведенням батька на нове місце несення служби проживав і навчався у середній школі м. Первомайськ Миколаївської області та м. Петропавлівськ-Камчатський. У 1961 році він оселився в Миколаєві.
 
У 1965 році закінчив Миколаївський суднобудівний технікум за спеціальністю «Судові машини та механізми» і здобув кваліфікацію техніка-судомеханіка, а у 1971 – вечірнє відділення Миколаївського кораблебудівного інституту імені адмірала С.Й. Макарова.
 
Трудову діяльність розпочав ще в період навчання: у 1964-1965 рр. працював трубозгинальником і слюсарем-монтажником на Чорноморському суднобудівному заводі, а з 1965 (після закінчення технікуму) до 1970 р. – кресляром-конструктором, техніком-конструктором і старшим техніком-конструктором у проектно-конструкторському бюро (ПКБ) «Прогрес».
 
З 1970 до 1980 р. – на комсомольській, а з 1980 р. до 1985 р. – на партійній роботі.
 
У 1985-1986 рр. був заступником голови виконавчого комітету Миколаївської міської Ради народних депутатів та головою міської планової комісії, а у 1987-1990 рр. очолював Заводський район м. Миколаєва, обіймаючи посаду голови виконкому відповідної районної Ради народних депутатів.
 
27 квітня 1990 р. за рішенням депутатського корпусу (прийнято шляхом голосування на альтернативній основі) став головою Миколаївської міської Ради народних депутатів, а рішенням від 29 січня 1991 року депутати знову обрали його керівником міста.
 
Перебуваючи протягом довготривалого часу на впливових і відповідальних посадах, ЮРІЙ ІВАНОВИЧ у своїй діяльності наслідував кращі приклади державних керівників своєї епохи, в яких гармонійно поєднувались високий професіоналізм і компетентність, лідерські якості, новаторство, висока результативність, самодисципліна, вимогливість до підлеглих і одночасно чесність, порядність, поважне й доброзичливе ставлення до колег і пересічних громадян, доступність, безкорисливе прагнення самовіддано працювати на благо інших.
 
На вищому посту в керівництві містом ЮРІЙ САНДЮК зіштовхнувся з небаченими у попередні десятиліття проблемами і викликами. За даних умов пріоритетними напрямками його діяльності було збереження спокою і соціальної стабільності, забезпечення міської влади необхідними повноваженнями, врегулювання відносин з центральними і регіональними органами державної влади, а також органами місцевого самоврядування інших адміністративно-територіальних одиниць, формування автономної системи забезпечення життєдіяльності міської громади, пошук альтернативних джерел поповнення місцевого бюджету, у тому числі шляхом ефективного використання комунального майна та стимулювання ділової активності, посилення соціальної підтримки городян, які опинились у скрутному становищі.
 
Після передачі поста мера своєму наступнику в результаті виборів голови Миколаївської міської Ради 1994 року працював директором Миколаївського обласного центру зайнятості населення (1994-2001), а згодом – знову у системі управління містом, обіймаючи посади начальника управління житлово-комунального господарства (2001-2002), начальника управління організаційно-контрольної роботи та юридичного забезпечення міськвиконкому (2002-2004), радника міського голови (2004-2005 рр.).
 
Миколаївський міський голова О.Ф.Сєнкевич, Миколаївська міська рада та її виконавчі органи висловлюють глибокі співчуття рідним і близьким САНДЮКА ЮРІЯ ІВАНОВИЧА.
 
Прощання з ЮРІЄМ ІВАНОВИЧЕМ відбудеться 4 грудня о 12:00 на міському кладовищі (центральній алеї, сектор для почесних городян).