Ні домашньому насильству: яка робота в цьому напрямку проводиться в Миколаєві

В Україні з початку дії карантину через коронавірус фіксується сумна статистика збільшення випадків домашнього насильства. Миколаїв не є виключенням. Так, за даними правоохоронців, тільки за 11 місяців 2021 року до поліції Миколаївської області надійшло майже 10 тисяч звернень за фактами домашнього насильства.

Наш кореспондент поспілкувався із заступником директора - начальником управління праці, надання соціальних послуг та сімейної політики департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Наталею Кірлан з приводу роботи по запобіганню домашньому насильству.

- Розкажіть, будь-ласка, про повноваження департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради в напрямку запобігання та протидії домашнього насильства у місті Миколаєві.  

- Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради є координатором з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою  статі в місті Миколаєві. У квітні 2021 року у складі департаменту був створений відділ, який працює в даному напрямку, а саме - організацією взаємодії між суб’єктами, які працюють у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

- Хто співпрацює з департаментом в цьому напрямку?

- Суб’єктами взаємодії у сфері запобігання та протидії домашньому насильству у місті Миколаєві є: адміністрації районів міста Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб, управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради. Також ми співпрацюємо із поліцією, судами, громадськими організаціями та іншими.

- Наскільки актуальна тема протидії домашньому насильству сьогодні?

- На сьогодні в Україні, як і у всьому світі, проблема домашнього насильства стоїть доволі гостро. Тому головним завданням для суспільства є формування нульової толерантності та терпимості до випадків домашнього насильства. Люди починають розпізнавати це явище, звертаються до поліції, знають, як бути в такій ситуації. А в умовах карантину ця тема стала ще більш очевидною та видимою, оголилися ті проблеми, які були раніше приховані.

- Які найефективніші методи профілактики насильства ?

- Один із ефективних методів профілактики насильства - це формування, ще починаючи з дитинства, нетерпимого ставлення до насильницьких моделей поведінки, небайдужого ставлення до постраждалих осіб, усвідомлення насильства як порушення прав людини. Звісно, у цьому випадку потрібно використовувати всі канали та можливості, щоб діти формували відповідне ставлення. Але, треба розуміти, що це має бути всюди однаково, починаючи з державної політики нетерпимості до насильства та закінчуючи кожною окремою сім’єю.

- Які заходи з протидії домашньому насильству були проведені останнім часом у  місті?

- Робота з протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі триває у місті постійно. Суб’єктами взаємодії у навчальних закладах всіх рівнів, бібліотеках міста, закладах культури проводяться інформаційно-просвітницькі заходи, лекції, бесіди,засідання круглих столів,виставки, батьківські тренінги, анкетування,конференції, відео лекторії,  флешмоби, таке інше. На Інтернет-порталах розміщується актуальна інформація з контактними даними адрес, куди можна звернутися за допомогою. Ми намагаємось максимально розповідати про небезпеку домашнього насильства, про права, обов’язки всіх фігурантів. З 25 листопада по 10 грудня 2021 року проходила Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Миколаїв також приймав активну участь у цьому заході, розпочавши її на головній вулиці міста створенням унікального маніфесту проти домашнього насильства, організованого Фондом ООН у галузі народонаселення. Городяни власноручно мали змогу залишити на маніфесті своє посилання направлене на боротьбу з домашнім насильством. На 8-му причалі була організована виставка «Річ у тім», де транслювалися  відеоролики за участю відомих особистостей: акторів, ведучих, музикантів, вчених та спортсменів, які озвучили реальні історії домашнього насильства. На виставці були  представлені предмети, які  мали місце в реальних подіях, пов’язаних з домашнім насильством, згідно з інформацією, наданою Національною поліцією України. Також був організований перегляд українського документального фільму на тему домашнього насильства «Розірви коло».

- Скажіть, будь ласка, що можна зробити, щоб попередити насильство?

- Кожен має дотримувати правил поведінки, знати свої права та обов’язки. Якщо ми хочемо сформувати нетерпиме ставлення до насильства, то передусім потрібно не бути байдужим до таких фактів і, якщо ви стали свідком, не боятися про них повідомляти до правоохоронних органів. Власним прикладом та ставленням ми можемо показати гарний приклад дітям та зменшити рівень насильства в суспільстві.