Українці мають право подати одноразову добровільну декларацію

До першого вересня 2022 року громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори. Це стосується людей, які працювали за кордоном, або отримали якісь активи і не сплатили податки.

Про добровільне декларування під час брифінгу 11 січня розповіла начальниця управління податкового адміністрування фізичних осіб Галина Боненко, повідомляє Суспільне: Миколаїв.

Основні ставки збору до доходів, які підлягають одноразовому декларуванню, становлять від 2,5 до 11,5 відсотків. 

Ставки збору наступна:

- Валюта в українських банках, а також рухоме і нерухоме майно на території України, декларується за ставкою п’ять відсотків у випадку, коли сума сплачується одразу. Якщо декларант сплатить суму збору трьома рівними частинами, то ставка збільшиться до шести відсотків.

- Валюта, яка знаходиться в іноземних банках, у фінансових іноземних установах, а також рухоме і нерухоме майно, яке є за кордоном, декларується за ставкою сім відсотків, при умові, що до 1 березня подадуть декларацію і сплатять таку суму збору. Надалі, до завершення кампанії декларування, діятиме ставка дев'ять відсотків. Якщо платник податків сплачуватиме таку суму збору трьома рівними частинами, буде застосовуватися ставка 11,5 відсотків.

- Найменша ставка збору на доходи, 2,5 відсотка, встановлена для громадян, які придбали (з 1 вересня 2021 року по 31 серпня 2022 року) облігації України, облігації України із терміном обігу не менше одного року і без права дострокового погашення.

Таким чином, якщо людина придбала активи після першого січня 2021 року, вона може скористатися таким декларуванням.

Одноразову добровільну декларацію декларант подає безпосередньо до Державної податкової служби в електронній формі.