В Миколаєві презентували результати дослідження старих парків та дерев регіону

В Миколаєві херсонські вчені презентували результати наукового дослідження старих парків та дерев Миколаївщини. За результатами підготують до видання монографію. Відтак на Миколаївщині збереглись 28 старих парків та лісів: 4 старі природні ліси, 16 штучно створених лісів, 8 парків. Виявлено 142 вікових та меморіальних дерева, для яких запропонували особисті назви – дендроніми. Ростуть вікові дерева і в самому Миколаєві.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «МАРТ».

В Миколаївській бібліотеці імені Кропивницького відбулась презентація досліджень херсонських вчених «Інвентаризація старих парків та дерев Миколаївської області». За отриманими результатами підготують наукову монографію. А поки результати частково узагальнені в брошурі «Ендемічні рослини Миколаївської області» і краєзнавчому альманасі «Кінбурнська коса». У брошурі опубліковані відомості про 30 ендемічних та субендемічних видів рослин, які зростають на Миколаївщині. Серед них є і зовсім унікальні, які охороняються червоною книгою Міжнародного Союзу охорони природи і Бернською конвенцією з охорони дикої флори і фауни.

Найцікавішою частиною досліджень було виявлення вікових та меморіальних дерев на території Миколаївської області. Загалом таких виявили 142. Кожному дереву дали офіційний дендронім, тобто назву за якою його можна ідентифікувати. Найстаріші дерева – це не обов’язково найбільші, розповідає професор, доктор біологічних наук Херсонського державного університету Олександр Ходосцев. Найстарішими на Миколаївщині визнані дві липи, яким близько 250 років – Йосипа та Олександра Любомирських. 

Є столітні, вікові дерева і в самому Миколаєві. Вчені виявили 4 понад столітніх дуби. Найстарішому миколаївському дереву – дубу поблизу 4 міської лікарні – 136 років. Раніше вважалось, що він ровесник міста.