Завдяки працівницям Баштанського краєзнавчого музею врятовані цінні експонати

Основний фонд, після майже двохмісячної епопеї з переховуванням, на кінець квітня, був евакуйований, вивезений за межі Миколаївської області. Про це повідомив директор музею Олег Требух.

Олег Требух пише, що завдяки самовідданій допомозі «друзів музею» Леоніда Марущака, Марти Білас, Катерини Чуєвої та інших добродіїв, імена яких директор не вправі, на сьогодні, назвати були врятовані художні твори та архів художника-монументаліста Григорія Довженка, колекція рушників та одягу XIX-XX століть, колекції фотографій та документів, та інше.

Директор музею повідомив, що з початку повномастшабного вторгнення російських окупантів колектив музею лишився сам на сам з проблемою збереження культурних цінностей.

"Громада ніяк не віднеслася, до збереження спадщини своїх предків. Пронесе (можливо вважалося, що не зайдуть, не прилетить, та таке інше). Але це не з розряду інших закладів, на який можна навішати замок і вичікувати. На плечі «багаточисельного» колективу музею, з трьох працівників, саме двох жінок, лягла справа порятунку культурних цінностей", — повідомив Олег Требух.

Він також розповів, що експонати виносили до останнього, а декого бій застав в приміщенні самого музею.

"Тільки дивом, будівля музею та його музейний фонд не зазнав пошкоджень, під час бойових дій того дня. Поряд біля музею, були посічені осколками будівлі, згоріли магазини та житлові будинки. А в подальшому Баштанка неодноразово піддавалася авіа нальотам та артилерійським обстрілам", — резюмував він.

Олег Требух безмежно вдячний колективу музею Ганні та Олені, за віддану роботу в дні війни.