Що таке акліматизація та як її полегшити

Якщо ви плануєте переїзд чи просто відпустку, то наслідків акліматизації навряд чи вдасться уникнути. Проте, її дію на людський організм можна мінімізувати, якщо знати головні симптоми та заходи для профілактики.

Будь-які поїздки, пов'язані зі зміною кліматичних поясів, можуть викликати погане самопочуття. Особливо це стосується людей зі слабким здоров'ям (дітей та людей похилого віку) і загалом усіх тих, хто в принципі погано переносить різкі зміни погодних умов. Через це переїзд чи тимчасова зміна місця постійного проживання (на період відпустки, наприклад) можуть викликати не лише психологічні травми, але фізичні нездужання.

Чому виникає акліматизація?

Акліматизація людини — це процес адаптації та пристосування до нових незвичних умов та факторів навколишнього середовища. Під час цього процесу відбувається своєрідна перебудова організму та його переналаштування для роботи у нових умовах. Акліматизацію може переживати працівник, який змінив місце роботи, гравець, який грав в ігрові автомати на одному ігровому майданчику, а тоді вирішив перейти на інший, людина, яка змінює місце проживання тощо. Немов «висмикнутий» із звичного середовища людський організм змушений пристосовуватися до нових умов, відновлюючи рівновагу із середовищем. І, звичайно, подібний процес не завжди легко переноситься людьми. Навіть здорові та звиклі до різних навантажень люди у перші дні після зміни місця можуть відчувати деякі нездужання, втрачати апетит, працездатність та мати проблеми зі сном.

Особливо це стосується екстремальних кліматичних умов, коли людина з теплого і навіть спекотного клімату раптом їде в країну, де вічна зима. До зміни клімату додається ще й зміна часових поясів, тому пережити переїзд справді не так просто.

Поради, які допоможуть полегшити симптоми акліматизації

Зміна звичного середовища існування може викликати у людини симптоми схожі до простуди: підвищується температура, з'являється нежить, першіння у горлі, озноб, слабкість. Крім цього порушується сон та робота шлунково-кишкового тракту. Іноді може з’являтися втома, роздратованість чи навпаки повне пригнічення та апатія. 

Подолати симптоми акліматизації допоможе попередня підготовка організму до майбутніх змін. Добре мати можливість заздалегідь перейти на той час, за яким живе країна, куди ви плануєте переїжджати. 

Важливо також не забувати про фізичні навантаження, адже, вони потрібні не тільки для того, щоб виглядати ефектно в купальнику. Організму буде легше впоратися з симптомами акліматизації, якщо ви будете у добрій формі. Тримати себе в тонусі допоможуть правильне харчування та вітаміни. 

При тривалому перельоті необхідно пити якнайбільше води, щоб не допустити зневоднення. 

Якщо після зміни клімату у вас з’явились симптоми акліматизації, то в перші дні необхідно відмовитись від алкоголю та жирних, солоних та смажених страв. Більше часу гуляйте на свіжому повітрі та менше перебувайте на сонці.