Із іграми, кулішом та ополонками: як миколаївські козаки Водохреще відзначали

Із іграми, кулішом та ополонками: як миколаївські козаки Водохреще відзначали

В суботу, 19 січня, в по всій Україні православні відзначають свято, яке завершує цикл новорічних гулянь – Водохреще. Сотні миколаївців зібралися в парку «Перемоги» біля пам’ятника козака Мамая, щоби гуртом, у козацькій атмосфері відзначити цей день. Про це розповідає кореспондент СВІДОК.info.

Почався захід рівно опівдні, коли найвідважніші миколаївці, разом із козаками пішли традиційно пірнати в ополонку. Незважаючи на те, що на небі ясно світило сонце, все ж було по-зимовому холодно, тому пірнати погодились далеко не всі, а ті хто таки наважився, довго ще відігрівались біля багаття й зі склянкою запашного козацького узвару.

Після пірнань прийшов час традиційних козацьких ігор, у яких могли взяти участь всі бажаючі юнаки та чоловіки. Спочатку хлопці разом із козацькими інструкторами зібрались у велике коло й розігрілися після «водних процедур», а потім і почалися ігри – кулачний бій «Стінка на стінку», у якому, звісно ніхто не бився, а лиш поштовхались, після чого всі дружно обійнялися. Також кожен бажаючий (тут уже не лише хлопці – прим. ред.) міг потримати в руках справжню шаблюку, козацького кнута, а також постріляти із лука, продемонструвавши свою міткість.

Окрім ігор, були і давні козацькі частування, головним атрибутом був, звісно, куліш. Миколаївцям він так прийшовся до душі, що цілого казана не стало буквально за півгодини. Організатори пообіцяли наступного разу приготувати як мінімум два казани, щоб уже точно всім вистачило. Окрім куліша можна було скуштувати збитень – напій із меду, козацький узвар із трав, а також не дуже козацький, але добре зігріваючий глінтвейн.

Ще довго після закінчення головної частини святкувань біля берегу, річки залишалося багато миколаївців, які говорили, сміялися, гуляли з дітьми та друзями, насолоджуючись ясним зимовим днем.

ФОТО: