Волонтерська група «Янголи Миколаєва» допомагають військовим на фронті та цивільним у місті

Волонтерська група «Янголи Миколаєва» допомагають військовим на фронті та цивільним у місті

Група миколаївських волонтерів від початку повномасштабної війни працює на перемогу. Військові, яким вони допомагають, назвали їх "Янголи Миколаєва". Дрони, тепловізори, автомобілі, деталі до них, одяг та речі, які необхідні військовим на фронті. Продукти, дитяче харчування, ліки та одяг тощо — для цивільних.

Про свою діяльність волонтери розповіли кореспондентам Суспільного.

Після початку повномасштабної війни, 24-го лютого 2022 року, волонтери почали допомагати всім, чим могли, говорить Олена Бондаренко із позивним "Щаслива".

"Ми продовжили, як і з 2014 допомагати військовим, тільки вже більш масово, тому що у нас була передова. У нас постійно йде ще логістика, постійно розмовляємо, шукаємо нових спонсорів, сидимо на телефонах, це мізки, звичайно, рве", — каже Олена Бондаренко.

Волонтерка згадує перший день повномасштабного вторгнення.

"Я зрозуміла, що немає чого робити мамам з дітьми в місті, яке обстрілюють. І ми з моїми колегами стали в такий ланцюг на машинах і просто вивозили. Коли повертались у Миколаїв, ми привозили дуже багато ліків, тому що в місті не було ліків, не було продуктів, всі полиці пусті. Ми реально масовано закуповувалися, привозили, допомагали людям", — розповідає Олена Бондаренко.

Ольга долучилась до волонтерської групи навесні 2022 року. Жінка також допомагає складати та фасувати допомогу.

"Пару пачок борошна, рис, макарони, а найбільше було ліків. Тоді було вже повністю у штабі все закладено", — говорить волонтерка Ольга.

Максим – один з двох водіїв команди. Чоловік розповідає, допомогу возять і у звільнені й прифронтові села, там це необхідно.

"Мене військові підписали: "Макс, бережи тебе Господь", тому що з Оленою їздимо постійно. Коли військові сказали: "Не їдьте туди, зараз "крилатка" (крилата ракета — ред.) летить", і за хвилини я їм фото скидаю. Вони кажуть: "Ну, ви просто божевільні", — розповів Максим.

Дмитро військовослужбовець з Миколаєва. Його підрозділу вже не вперше допомагає волонтерська група. Цього разу передали теплі речі, ліки, смаколики та дитячі малюнки.

"Це ті люди, котрі ніколи не боялися бігти на перед, допомагати хворим, допомагати вивозити людей з нульових рубежів. Особливу роль у цій всій ситуації зіграло те, що волонтери дуже сильно, вириваючи з себе, менш приділяючи час своїй сім’ї, близьким, наважились на те, що треба допомогти іншим, а саме армії", – каже військовий.

Назви волонтерська група не мала, доки військові, яким допомагають, самі не назвали волонтерів "Янголи Миколаєва".

Зі слів Олени Бондаренко, допомагати військовим та цивільним планують до перемоги й після.

"Я вже займалась цим 18 років, я не буду зупинятись. Після війни будем відбудовувати, зрозуміло, будемо допомагати хлопцям військовим, які були поранені, які пережили постравматичний синдром, буде багато праці. Мами будуть повертатись до Миколаєва і також треба буде допомагати", — говорить волонтерка.

Олена додає, її гасло – "Вижити, перемогти, відбудувати. Молимось і діємо".