Порти Миколаєва не потрапили до нової зернової угоди, але над цим будуть працювати

Порти Миколаєва не потрапили до нової зернової угоди, але над цим будуть працювати

Миколаївське зерно і кавуни

Так званий «зерновий коридор» продовжено ще на 120 днів.

Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

«Вдячний Генеральному Секретарю Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гуттерішу та Президенту Туреччини Реджепу Ердогану, а також всім країнам-партнерам за спільні зусилля для продовження дії документу ще на 4 місяці».

Це означає, що Україна продовжує експортувати через три морські глибоководні порти свою агропродукцію. Зокрема, з 1 серпня і до сьогодні 25 мільйонів тонн було відправлено на потреби світу.

Разом з тим, каже міністр, головним викликом є пришвидшення інспекційних перевірок в Туреччині. Це дозволить світу отримати ще більше української агропродукції.

Також продовжиться робота над долученням до зернової ініціативи портів Миколаївщини та розширення номенклатури вантажів.

«Україна була і залишається міцно вбудованою в світову економіку та ринки. Можливість експортувати більше дозволить зняти інфляційні ризики, а як наслідок і соціальну напругу у багатьох країнах світу».

Раніше постпред України при ООН Сергій Кислиця зазначав, що охоплення зерновою угодою має бути розширене до терміналів у Миколаївській області.

Нагадаємо, Миколаївщина не може приєднатися до експорту зерна через військові ризики — російські окупанти все ще обстрілюють акваторію в районі Очакова з Кінбурнської коси.

Але голова Миколаївської ОВА Віталій Кім нещодавно заявив, що включення портів регіону до «зернового коридору» — питання кількох місяців.