Британські демінери проводять гуманітарне розмінування на Миколаївщині

Британські демінери проводять гуманітарне розмінування на Миколаївщині

На деокупованій території Снігурівщини британська організація Halo Trust проводить гуманітарне розмінування. Станом на 25 травня на полях знаходять протитанкові міни, гранати та інший тип боєприпасів.

Про це кореспондентам Суспільного розповів головний керівник операційного напрямку в Миколаївській області Олександр.

"Працюємо ми на Миколаївщині — Баштанський район, Снігурівська територіальна громада. Територія тут — степи, лани, розчищаємо. Це ще одна знахідка — вистріл з РПГ ПГ7. Теж наші хлопці знайшли", — розповів демінер-розмінувальник Олександр.

24 березня 2022 року російський "Урал", який віз боєкомплект, їхав ґрунтовою дорогою й українській гелікоптер побачив його, і почалось переслідування.

"Військові тут загинули російські, а нам тут дуже багато роботи, треба збирати те, що тут вибухнуло, розлетілося, ось це будемо обстежувати. Ця ділянка дуже засмічена, тут треба дуже багато часу, щоб це все розмінувати", — говорить Олександр.

В обробітку одного з місцевих сільгосппідприємств до війни було близько 10 тисяч гектарів землі.

"Станом на травень вся земля підприємства деокупована, на щастя, десь половина об’єму зараз забруднена мінами та всілякими боєприпасами. Є такі поля, на яких встановлені мінні загородження, на одному полі ми нарахували близько 650 протитанкових мін", — розповів фермер зі Снігурівщини Вадим.

"Ми йдемо командою у два ряди з керівником і перед собою ми несемо детектори, шукаючи ці самі вибухонебезпечні предмети, коли ми їх знаходимо, ми зупиняємось, зупиняється вся група, або вся лінія і ми перевіряємо, що ми там знайшли. Якщо цей предмет не є вибухонебезпечним, ми його кладемо у відро для металевих предметів. Якщо вибухонебезпечний, ми його маркуємо", — говорить демінер-парамедикиня Вікторія.

Сапери відмічають: територія Миколаївщині більш засмічена ніж в Київській області, тут більше мін, більше боєприпасів, які не вибухнули, більше загрози.