«Лікарі без кордонів» оголосили про програму щодо зниження рівня передачі вірусу гепатиту С в Миколаєві та області

«Лікарі без кордонів» оголосили про програму щодо зниження рівня передачі вірусу гепатиту С в Миколаєві та області

У п’ятницю, 28 липня, на заході з нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом 2017, міжнародна медична гуманітарна організація MédecinsSansFrontières-MSF/«Лікарі без кордонів»оголосила про свій план лікування 1000 людей в Миколаївській області, які живуть з інфекцією гепатиту С. Про  це повідомили в ОДА.

Гепатит С - захворювання печінки, яке викликає вірус гепатиту С (ВГС). Вірус може викликати як гостру, так і хронічну інфекцію, що за рівнем важкості може варіюватися від помірного захворювання, що триває кілька тижнів, до серйозної хвороби на все життя.

MSF працює у більш ніж 70 країнах, надаючи невідкладну медичну допомогу людям, які постраждали від конфліктів, епідемій, стихійних або техногенних катастроф. Зараз організація  знаходиться в процесі імпорту необхідних ліків та медичного обладнання для лікування групи колишніх споживачів наркотиків, які живуть з ВГС, людей з ко-інфекцією ВІЛ і медичних працівників, які заразилися хворобою.

Глава Місії Марк Волш звернувся до аудиторії, серед якої були представники місцевої влади, неурядових організацій, головні лікарі медичних закладів і люди, які живуть з гепатитом С, зі словами: «Мета проекту - знизити рівень поширення вірусу, забезпечуючи ефективне лікування і психологічну підтримку пацієнтам, які живуть з гепатитом С, що також позитивно вплине на широкий загал населення і знизить рівень поширення гепатиту С в області. Ці пацієнти будуть обрані для лікування за допомогою Центру паліативної допомоги та інтегрованих послуг і Наркологічного диспансеру, а MSF надасть безкоштовні медикаменти, буде проводити консультації і надавати підтримку цим пацієнтам. Люди, які стануть учасниками проекту, особливо вразливі до зараження вірусом, і вимагають як медичної допомоги, так і психологічної підтримки, для того, щоб вилікуватись  від гепатиту С і уникнути реінфекції».

За словами пана Волша, високий рівень поширеності ВІЛ в Миколаївській області був вирішальним фактором для започаткування такої програми саме тут.

«Згідно з офіційними даними державної статистики, кількість людей, які живуть з ВІЛ, в Миколаївській області в два рази перевищує середній показник по всій Україні, і близько від шести до дев'яти відсотків населення області живуть з гепатитом С. Ми також побачили готовність обласної влади та мережі активних і досвідчених НГО підтримати нас у вирішенні цієї проблеми» - сказав Глава Місії.

MSF у співпраці з Миколаївським обласним центром паліативної допомоги та інтегрованих послуг Миколаївської обласної ради та Миколаївським обласним наркологічним диспансером Миколаївської обласної ради буде проводити діагностику пацієнтів і надавати безкоштовні ліки.

Андрій, 47-річний житель м. Миколаєва, розповів аудиторії свою історію життя з ВІЛ та гепатитом С, що триває вже майже 25 років: «Впродовж всіх цих років я жив з думкою, чи зможу, чи встигну дожити до того часу, коли з’явиться лікування від гепатиту С. І сьогодні ми (всі тут присутні), є свідками важливої події  - зародження сервісу якісного лікування  і надання комплексних послуг людям, яких торкнулась проблема гепатиту С».

Лариса Коломієць з Миколаївського обласного центру паліативної допомоги та інтегрованих послуг сказала: «Сьогодні рівень доступу до обстеження та лікування ВГС, особливо у людей, які живуть з ВІЛ, надзвичайно низький, зважаючи на високу вартість високоспеціалізованих методів лабораторного дослідження і лікування. На обліку в центрі перебуває 1792 пацієнта  з ко-інфекцією ВІЛ/ВГС,повністю обстежено лише 48 осіб».

«Миколаївська область належить до 5-ки областей України, населення яких найбільше вражене ВІЛ-інфекцією та наркотичною залежністю», – додав Петро Римар,виконуючий обов’язки головного лікаря Миколаївського обласного  наркологічного диспансеру.

«Відповідно до цих викликів, Миколаївський обласний наркологічний диспансер постійно проводить інтенсивну і важливу роботу щодо надання якісної та доступної медичної допомоги наркозалежним.Впродовж 10-ти останніх років впроваджуються та постійно розширюються сучасні методи лікування наркозалежних - замісна підтримуюча терапія. На сьогоднішній день таке лікування отримує майже 800 осіб. З них фактично половина є інфікованими вірусним гепатитом С.

«Впровадження проекту лікування вірусного гепатиту С для 1000 пацієнтів дозволить надавати сучасну, якісну, інтегровану та безкоштовну медичну допомогу, а робота  згаданих вразливих груп дасть змогу покращити стан громадського здоров'я жителів Миколаївської області, зруйнувати ланцюжок передачі цієї інфекції, знизити захворюваність та розповсюдженість вірусного гепатиту С, покращити стан здоров'я пацієнтів», - зазначив Петро.

Для забезпечення ефективності лікування, MSF використовуватиме препарати даклатасвір та софосбувір, які рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, поєднання яких дозволяє  подолати вірус і запобігти резистентності. Це поєднання можна використовувати у коротких схемах, розрахованих на 12 тижнів. Раніше лікування тривало 48 тижнів і було менш ефективним.