В ОДА обговорили перші підсумки стану реалізації завдань у реформуванні освітньої галузі на Миколаївщині

У середу, 4 квітня, під керівництвом заступника голови Миколаївської обласної державної адміністрації Олександра Кушніра, за участі радника голови ОДА Євгена Шевченка, разом із спеціалістами департаменту освіти та науки ОДА, представниками обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася робоча нарада, у ході якої підбито перші підсумки стану реалізації поставлених завдань у реформуванні освітньої галузі на Миколаївщині.

Нагадаємо, наприкінці січня на колегії облдержадміністрації голова ОДА Олексій Савченко оголосив 2018 рік - роком освіти та інклюзивного навчання.

Так, у березні відбулася колегія, де розглянуто низку питань щодо мережі навчальних закладів, стану виконавської дисципліни, стану фінансово-господарської діяльності в навчальних закладах і т.д. З обласного бюджету виділено кошти на реалізацію освітніх проектів «Новий освітній простір», «Нова українська школа», «Опорні навчальні заклади» в сумі 17,5 млн грн.

Департаментом освіти і науки проведено конкурс «Новий освітній простір», в якому взяли участь 20 навчальних закладів – переможці отримають кошти на облаштування освітнього простору.

Для впровадження інклюзивної освіти в профільному департаменті створено сектор з питань інклюзивної освіти, діяльності інклюзивно-ресурсних центрів та інтернатних закладів. Крім того, відбувся процес реорганізації Миколаївської обласної психолого-медико-педагогічної консультації в обласний ресурсний центр. Спеціалісти та педагоги проходять навчання для вивчення особливостей роботи з дітьми з особливими навчальними потребами. З головами ОТГ ведеться робота щодо створення умов в навчальних закладах для дітей з такими потребами.

Однак, не зважаючи на роботу, яка вже проведена, у ході наради з’ясувалося, що є ряд питань, які потребують детального вивчення та вирішення.  

Зокрема, це питання оптимізації мережі опорних навчальних закладів на Миколаївщині. «Вона має враховувати і особливості проходження реформи децентралізації, враховувати потреби та інтереси громади, а також мати якісну навчальну базу для учнів», - зазначив Олександр Кушнір.  Наразі департамент освіти вбачає необхідність створення в області 31 такого закладу. На сьогодні функціонують 7, ще 19 будуть створені цього року. Тож ще за 5 опорними закладами питання поки залишається відкритим.

Крім цього, у зв’язку з упущеннями у діяльності Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти жоден проект не включений до програми соцекономрозвитку. За словами Олександра Кушніра, було б неправильно через недогляд закладу ставити під загрозу ефективну реалізацію року освіти в області. Тому, було вирішено у тижневий термін надати директору інституту Василю Шуляру можливість підготовки якісних проектів і подання їх на розгляд до ОДА.

Також, за словами Василя Шуляра, Миколаївський ОІППО має виконати ліцензійний обсяг навчання педагогів – 5000 осіб, і понадпланово – 2850. Наразі Міністерством освіти і науки України вирішується питання про цільову субвенцію для підвищення кваліфікації педагогічних працівників, які реалізовуватимуть концепцію Нової української школи. Заклад поки коштів не отримав, що може суттєво ускладнити ефективне їх використання.

На нараді було вирішено звернутися департаменту освіти та науки ОДА до профільного міністерства, та інституту післядипломної педагогічної освіти до народного депутата України від Миколаївщини - голови підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої, інклюзивної освіти Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Тараса Креміня з метою відпрацювання цього питання з Міністром освіти, щоб пришвидшити фінансування на зазначені цілі, аби заклад міг повноцінно функціонувати.

Присутні обговорили також питання донесення до широкого загалу інформації щодо заходів, які здійснюються профільним департаментом у напрямку розвитку освіти. Уся відповідна інформація буде розміщуватися на сайті департаменту, який протягом наступного тижня, за словами працівників департаменту, повинен повноцінно запрацювати.

Крім того, в ході наради була визначена необхідність на обласному рівні збирати керівництво закладів освіти з метою реалізації загальної політики реформи системи освіти та принагідно показати кращі приклади реформування - шляхом обміну досвіду школи ставатимуть сучасними, а освіта – більш якісною.

Олександр Кушнір, акцентував,  що люди – найбільша цінність, яка є в громади, а діти – це майбутнє та опора, тому всі дії мають спрямовуватися на їхнє благо.