Делегація від Миколаївщини взяла участь у розширеній урядовій нараді з питань децентралізації та регіонального розвитку

У четвер, 5 квітня, делегація від Миколаївщини на чолі з заступником голови ОДА Олександром Кушніром взяла участь у розширеній урядовій нараді з питань децентралізації та регіонального розвитку за участю Президента Петра Порошенко та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, що проходить у м.Вінниці.

Президент Петро Порошенко зазначив, що децентралізація є питанням цивілізаційного вибору та складовою євроатлантичного курсу України, тож серед завдань ставить неодмінне наближення влади до людей та можливості вирішувати конкретні проблеми громад.

Серед вже нових відомих кроків у русі децентралізації на всеукраїнському рівні озвучено наступне:

- 27 громад отримали у власність понад 22 тис. га земель сільгосппризначення поза межами населених пунктів;

- середньострокове планування – як на рівні центрального бюджету, так і на місцевому рівні - має стати новим пріоритетом і основою нового етапу реформи децентралізації в Україні;

- близько 40 млрд грн по країні – очікуване наповнення Дорожнього фонду. Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко повідомив, що відновлення доріг по країні можливе за рахунок об’єднання коштів державної субвенції, місцевих бюджетів, а також коштів, які надходять в регіони по секторальній субвенції.

На нараді присутні обговорювали український досвід децентралізації, пріоритети нинішнього етапу децентралізації, економічну політику та інструменти розвитку регіонів, роль інвестицій у їх сталому розвитку.

Як відмітив заступник голови Миколаївської ОДА, попереду будуть важливі питання децентралізації у сфері освіти, реалізації проекту «нової української школи» та розвитку профтехосвіти. «Миколаївщина в цьому напрямку не стоїть осторонь, адже за ініціативи голови ОДА Олексія Савченка - 2018-й рік оголошений роком освіти та інклюзивного навчання», - прокоментував він. Також в пріоритеті – впровадження децентралізації у сфері охорони здоров’я та питання сталого розвитку місцевих громад – адмінпослуги, земельні відносини, розвиток системи електронних послуг.

«Урядова нарада, що зібрала у Вінниці передових експертів у розвитку децентралізації, які діляться своїми здобутками з представниками ОДА, облрад, ОТГ – це можливість обмінятися досвідом, побачити останні напрацювання, які є в основних галузях, обговорити головні пріоритети соціально-економічного розвитку, зокрема в сфері децентралізації, секторальної децентралізації на рівні країни, щоб відповідні плани області, районів та об’єднаних територіальних громад також реалізовувалися у напрямках, які визначені на рівні держави», - зазначив Олександр Кушнір.